Lézerfénnyel a borhamisítás ellen


Lézerfénnyel a borhamisítás ellen
Olvasási idő: < 1 perc

A lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatni a borok hamisítását, illetve a borhamisítás jeleit.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Salernoi Egyetem kutatói egy új technológia különlegessége segít észlelni a borhamisítás tényét a fehér és vörösborok esetében. Bár a borok hígítással és cukor hozzáadásával történő hamisítása egyáltalán nem ritka jelenség, azt még a szakemberek is csak becsülni tudják, hogy ez az illegális tevékenység mennyi terméket érint és mekkora kárt okoz a bortermelőknek. Éppen ezért rendkívül nagy igény van azokra a módszerekre, melyek révén a borok eredetének és minőségének ellenőrzése egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban valósítható meg.

A lézertechnikát korábban főként gyümölcsök érésének vizsgálatára vagy a joghurtok gyártása közben használták. Most azonban kiderült, hogy ez a módszer áttetsző folyadékok vizsgálatára, azaz borok minőségének ellenőrzésére is alkalmas. A kísérleteket Soós János – a Szőlészeti és Borászati Intézet Borászati Tanszékének doktorandusza – aszú hamisításának elektronikus nyelvvel történő vizsgálata alapozta meg.

A laboratóriumi kísérletek során szekszárdi Portugieser és etyek-budai Sauvignon Blanc borokhoz vizet és cukrot, valamint ezek kombinációját adagoltuk. Modellezve ezzel a borhamisítás leggyakoribb formáit. Ezt követően közeli infravörös spektroszkópián, valamint lézerfény terjedésének vizsgálatán alapuló eljárások segítségével igyekeztünk kimutatni a mintákban a hamisítás tényét – mutatott rá Hencz Anita, a MATE és a Salernoi Egyetem közös oktatási programjának MSc-hallgatója.

Olyan közeli infravörös spektroszkópián alapuló eljárást sikerült létrehozni, amely fehér és vörös bornál is képes kimutatni az eltéréseket. (0,59% hozzáadott cukor és 6,85% víztartalom becslési hibával.) Lézer segítségével pedig a cukorral kezelt mintákat (hullámhossz függvényében) 93-100%, a vízzel hígított mintákat pedig mintegy 77% pontossággal tudták azonosítani. Az első eredmények tehát rendkívül biztatóak. Az új felismerés alapját az adja, hogy a borban lévő összetevők a fény infravörös tartományában saját ujjlenyomattal rendelkeznek. A kutatók ezekben a lenyomatokban találtak egy olyan ismertetőjegyet, ami az összes bortípusban segíthet feltárni a borhamisítás jeleit.

 


Previous Genetikai háttér és a koronavírus-betegség lefolyása
Next Magyar Géniusz Program – „Bárkié is a dicsőség, A hazáé a haszon!”

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 5 =