Csontváry lepkéi


Csontváry lepkéi
Olvasási idő: < 1 perc

December 31-éig még látogatható az a tárlat a pécsi Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.), amely hét ritkán látható Csontváry-festményt mutat be.

A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó képek kiállításán megcsodálható Pillangók című kép mellé nemrég egy tárlót helyeztek, amelybe a  festményen szereplő lepkefajok preaprátumai kerültek a Természettudományi Osztály gyűjteményéből.

Az elmúlt évtizedekben már több tudós foglalkozott Csontváry Kosztka Tivadar festményein szereplő állatok azonosításával. Közülük az egyik legkiemelkedőbb Zombori Lajos entomológus, aki Csontváry közelítések című könyvében fajra pontosan azonosítja a festményen szereplő lepkéket.

A Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya korábbi múzeumpedagógiai foglalkozásain a gyermekek már sok éve vizsgálgatták egyes festmények  kinagyított részleteit és hasonlították össze azokat a gyűjteményi lepkék szárnymintázatával. 

A Modern Magyar Képtár időszaki Csontváry-kiállításához pedig a Természettudományi Osztály lepkegyűjteményéből sikerült összeállítani a Pillangók című festményen megtekinthető „gyűjteményt”. Ez a kép mellett elhelyezett rovarfiókban látható. Összeér tehát a képzőművészet és a természettudomány: a lepkék könnyedén összehasonlíthatók és beazonosíthatóak a látogatók számára.Previous A jövő ételei
Next A dinoszauroszok evolúciókutatása

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =