Jelentős római kori pénzlelet-együttes Dél-Baranyában


Jelentős római kori pénzlelet-együttes Dél-Baranyában
Olvasási idő: < 1 perc

Leletmentés keretében több mint 2000 darab, Kr. u. 4. századból származó pénzérme került elő 2019. október 14-én egy dél-baranyai lelőhelyen.

A lelet eszmei és tudományos értéke is igazán kiemelkedő. A múzeumigazgató, dr. Csornay Boldizsár tájékoztatása szerint a római kori pénzlelet-együttest Hendinger Zoltán önkéntes lelőhelyfelderítő találta meg, aki a Janus Pannonius Múzeummal szerződéses kapcsolatban álló etikus fémkeresős amatőr kutató. Ez azt jelenti, hogy a kutatást kormányhivatali engedéllyel végezheti, és a lelőhely pontos megjelölésével a megtalált leleteket a múzeumnak beszolgáltatja. (A múzeum több mint 15 fémkeresős önkéntes lelőhelyfelderítővel működik együtt folyamatosan.) Ez így történt ebben az esetben is. A bejelentését követően a JPM munkatársai nyomban kiszálltak a helyszínre, és a megtaláló segítségével kiásták a kincset a földből.

Hendinger Zoltán önkéntes lelőhelyfelderítő találta meg

A 4. század második feléből származó több mint 2000 darab kis méretű bronz pénzérme értéke a saját korában nem volt kiemelkedő. Ám az a tény, hogy ismert lelőhelyen, hivatalos feltáráson, leletösszefüggések ismeretében került elő a kincs, a tudományos és eszmei értékét nagyban emeli. A pénzérméket egy szürke házi kerámiából készült edényben helyezték a föld alá. Az összetört edényt a közeljövőben restaurálják a múzeumban.

A 4. század második feléből származó több mint 2000 darab kis méretű bronz pénzérme értéke a saját korában nem volt kiemelkedő.

Gábor Olivér, a JPM régésze úgy véli, hogy az adott lelőhelyet ismerve nem meglepő, hogy onnan római kori leletek kerülnek elő, azonban ilyen pénzkincs-leletekre ritkán lehet ráakadni. A JPM azt tervezi, hogy a felderítők által megtalált kincsekből időszaki tárlatot rendez 2020-ban. E kiállításon csodálhatjuk majd meg (többek között) a most meglelt római kori érméket is.Previous Meghalt Alekszej Leonov szovjet űrhajós
Next A kutyák agya sohasem pihen

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =