Tizenegymillió éves kérgesteknős maradványait találták meg


Tizenegymillió éves kérgesteknős maradványait találták meg
Forrás: web.de (Daniel Bockwoldt)
Olvasási idő: < 1 perc

Tizenegymillió éves, kétméteres óriásteknős maradványait találták meg Hamburgtól északra.

Gerhard Höpfner, az ásatás vezetője és kollégái egy hatalmas, tizenegymillió éves, kétméteres teknős csontjait és páncéljának több száz lemezét találták meg a Gross Pampau agyagbányájában felfedezett helyszínen.

A Németországi Schleswig-Holstein Herzogtum Lauenburg járásában található Gross Pampauban nem szokatlan, hogy geológiai maradványok kerülnek elő. Ugyanis itt már több mint 30 éve újra és újra találnak bálna, fóka és más-más tengeriállat-csontvázat. Ennek oka egy geológiai sajátosság, az Északi-tenger korábbi tengerfeneke csak néhány méterre helyezkedik el a mostani földfelszín alatt.

A kérgesteknős vagy más néven bőrteknős az összes tengeri teknős közül a legritkább és a legtermetesebb faj. Testhossza akár három méter, tömege pedig nyolcszáz kilogramm is lehet. Míg más teknősfajok testét kemény szarupajzsok borítják, a bőrteknős teste több száz szabálytalan alakú csontlemezből áll, amiket kéregszerű bőr fed. Ez a kéreg a fej felöli végén szélesebb, majd fokozatosan elkeskenyedik és a faroknál csúcsban végződik. Meleg, trópusi tengerekben fordul elő, kiváltképp a mélyebb vizeket kedveli, bár Észak-Európa partvidékén is partra vetődött már néhány példány.

A teknős leletét a lübecki természettudományi múzeumban állítják majd ki.

A kutatók a kérgesteknős mellett egy kisebb tengeri teknős maradványait, korallokat, egy delfin állkapcsát és egy viharmadár megkövesedett csontjait is kiásták. A lelőhely 8-20 méterre a földfelszín alatt húzódik, és szinte a teljes biodiverzitása kirajzolódik benne annak a korszaknak, amelyben a teknős élt – mondta Höpfner.

Teknősmaradványokat rendkívül ritkán fedeznek fel, mivel az elpusztult teknősöket gyorsan felfalták a ragadozó halak és páncéljuk is viszonylag hamar lebomlott.Previous Terhességi toxémia
Next Hetvenmillió éves óriáshal

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizennégy =