Mióta élnek delfinek a Földközi-tengerben?


A palackorrú delfinek csak az utolsó jégkorszak után érkeztek a Földközi-tengerre, mintegy 18 000 évvel ezelőtt
Olvasási idő: < 1 perc

A palackorrú delfinek csak az utolsó jégkorszak után érkeztek a Földközi-tengerre, mintegy 18 000 évvel ezelőtt – állítja egy új kutatás.

Mióta élnek delfinek a Földközi-tengerben?Vezető tengerbiológusok egy csoportja egy olyan tanulmányon dolgozott –, ami a valaha végzett legrészletesebben mutatja be a palackorrú delfin (Tursiops truncatus) populációjának genetikai szerkezetét a Földközi-tenger térségében. Az eredményeket az Evolutionary Biology lapban közölték. 1992 és 2011 között a Földközi-tenger keleti részének 5 fő területéről 194 felnőtt palackorrú delfintől vett szövetmintát gyűjtöttek össze. A csapat célja az volt, hogy megvizsgálják a delfinnépesség szerkezetét és a történelmi folyamatokat, amelyek felelősek a faj eloszlásáért ezen a földrajzi területen. Nincs más tanulmány, ami ilyen részletes felbontásban hasonlítaná össze a Földközi-tengerben élő delfinek genetikáját, a már meglévő Észak-Atlanti-óceánban elvégzett genetikai szerkezettel.

A tanulmány egyik vezető kutatója, Dr. Andrea Moura a brit Lincoln Egyetemről azt mondta: „Tanulmányunk végkövetkeztetése az, hogy a palackorrú delfin csak elfoglalója volt a Földközi-tengernek az utolsó Jégkorszak után. A delfin populáció változatos szerkezete a Földközi-tengerben első sorban abból adódik, hogy területen élő csoportok kerültek kapcsolatba és így változást vittek a genetikai állományba.”

Az Észak-Atlanti-óceánhoz hasonlóan két ökológiai típus jött létre a Földközi-tengeren is. Az egyik az, amelyik elfoglalja a partoktól távoli nyílt vizeket; a másik pedig, a sekély vízparti területeket hódította meg. Dr. Andrea Moura szerint, ha a kapott eredményeket összehasonlítják a korábban elvégzett genetikai tanulmányokéval, amit az atlanti-óceáni palackorrú delfinekről kaptak, akkor levonhatják azt a következtetést, hogy azok a palackorrú delfinek, amelyek az Észak-Atlanti-óceánban, a Földközi-tengerben és az Északi-tengerben élnek valószínűséggel egyazon nagy populáció egyedei. Ez egy olyan különleges népességszerkezet, amikor egyetlen népesség bomlik alosztályokra és, amelyek egyedei változó mértékben cserélődnek. A most kapott eredmények segítségével meg tudják érteni és őrizni a Földközi-tenger sokszínű élővilágát.

 Previous A mosoly ereje
Next Kaland a dzsungelben – Kiállítás és óriástársasjáték

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 3 =