A púposhátú delfin szerelme


Nagy tengeri szivacsokkal próbálják elcsábítani a nőstényeket a hím púposhátú delfinek egy nemzetközi kutatócsoport megfigyelése
Olvasási idő: < 1 perc

Nagy tengeri szivacsokkal próbálják elcsábítani a nőstényeket a hím púposhátú delfinek egy nemzetközi kutatócsoport megfigyelései szerint. 

A Perthben lévő Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA), a Murdoch Egyetem, valamint a Zürichi Egyetem kutatói egy évtizeden át figyelték az Ausztrália északnyugati partjainál élő delfinek viselkedését. Ezalatt az idő alatt dokumentálták, hogy az ausztrál púposhátú delfin hímje nagy tengeri szivacsot visz ajándékba a nőstényeknek, emellett hangokkal is próbálja azokat „elcsábítani”. Ez az első alkalom, hogy ilyen viselkedést rögzítettek ennél a fajnál. 

Először arra lettek figyelmesek, hogy a hím delfin lemerül a tengerfenékre, elmozdít egy szivacsot, majd csőrén egyensúlyozva a nőstény felé löki. Az udvarlás során tárgyak használata a nem emberszabású emlősök esetében ritka, madaraknál többször megfigyelhető. A delfinek esetében a kutatók szerint azt szolgálja, hogy a hím erejét és képességeit bizonyítsa.

Simon Allen, az UWA kutatója szerint az eredmények a púposhátú delfinek társas kapcsolatainak egy eddig ismeretlen szintjét bizonyították. Először a kutatók nagyon meglepődtek azon, hogy ilyen fondorlatos viselkedést látnak, de az évek során a bizonyítékok egyre gyarapodtak. Ez delfin a világ egyik szociálisan legösszetettebb viselkedést mutató állata, amely a szivacsot nem táplálékszerzési célból, hanem ajándékként gyűjti be, képességei bizonyítékaként vagy éppen a kapcsolatteremtés és az udvarlás eszközeként.

Stephanie King elméleti biológus (elsősorban az állatkommunikációs területre összpontosít) szerint alkalmanként megfigyelték, hogy néhány hím delfin párban dolgozik. A felnőtt hímek között a nőstények meghódítása érdekében kötött szövetség szokatlan, hiszen az párzási siker nem osztható meg. A következőkben a kutatók azt vizsgálják, hogy a szivacs ajándékozása és udvarlásban való alkalmazása növeli-e az egyén párzási sikereit.

Nagy tengeri szivacsokkal próbálja elcsábítani a nőstényeket a hím púposhátú delfin egy nemzetközi kutatócsoport megfigyelései szerint.

Fotó: Isabel Beasley, Simon J AllenPrevious A belsőégésű motorokat is fejleszti a német autóipar
Next Miért előnyösebb balkezesnek lenni a sportban?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + tizennyolc =