Új, mini dinoszauruszfaj Alaszkában


Egy új, mini dinoszauruszfaj maradványait tárták fel Alaszkában
Olvasási idő: < 1 perc

Egy új, kicsiny dinoszaurusznak, a híres T. rex egy rokonának kövületeire bukkantak kutatók Alaszka északi részén.

A 70 millió éves maradványokat a földtörténeti késő krétakorból származó üledékes kőzetekben találták a texasi Perot Természeti és Tudományos Múzeum szakemberei. Az észak-alaszkai Prince Creek képződményben fellelt részleges koponya-, állkapocs- és pofacsontmaradványok vizsgálatából kiderült, hogy dinoszaurusz a tirannoszauruszok rokona. Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy egy teljesen más dinoszauruszfaj megkövesedett maradványait vizsgálják.

Tirannoszaurusz maradványokra ilyen messzi északi tájakon még nem bukkantak. Korábban csak Észak-Amerika és Ázsia középső és délebbi részein tártak fel ilyen lelőhelyeket. A koponyacsontok a Nanuqsaurus hoglundi nevű új tirannoszauruszfaj csontjai, amelyek szoros rokonságban álltak két mások tirannoszauridával, a Tarbosaurusokkal és a Tyrannosaurusokkal. Ez az új dinoszauruszfaj a becslések szerint relatív kicsi volt. Egy felnőtt példány koponyájának hosszúsága körülbelül 62 centiméter lehetett, összehasonlítva a T. rex 150 centiméteres koponyájával – írták a szakemberek a PLOS ONE tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Ez a faj valószínűleg a szezonálisan szélsőséges, kontinentális körülmények között élt Észak-Amerika legészakibb részén. 

Egy új, mini dinoszauruszfaj maradványait tárták fel Alaszkában

Anthony Fiorillo és Ronald S. Tykosky, a tanulmány szerzői úgy vélik, a N. hoglundi kisebb testmérete a délebbre talált legtöbb tirannoszauridához képest azt tükrözi, hogy a faj alkalmazkodott az északi-sarki évszakok erőforrásaihoz. Illetve azt is, hogy ez a faj részben elzárt volt a kontinens többi részétől az olyan geológiai képződmények által, mint a kelet-nyugati vonulatú Brooks-hegység. E a felfedezés bepillantást tesz lehetővé a tirannoszauruszok alkalmazkodóképességébe és evolúciójába másféle feltételek, az észak-sarki körülmények között.

„A mini dinoszaurusz felfedezése szuper dolog, mivel feltár nekünk valamit abból, milyen körülmények uralkodtak az ősi Északi-sarkon. Az teszi még inkább érdekessé ezt a felfedezést, hogy a Nanuqsaurus hoglundi megmutatja nekünk az ősi északi-sarki világ biológiai gazdagságát egy olyan korban, amikor az Föld még igen meleg volt a mai viszonyokhoz képest” – idézte Fiorillót a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.Previous Országos ifjúsági robotkupa áprilisban
Next Háromdimenziós nyomtatás az arcsebészetben

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 2 =