Országos ifjúsági robotkupa áprilisban


Országos ifjúsági robot kupát rendeznek áprilisban Nyíregyházán
Olvasási idő: 2 perc

Futball-, menekítés- és tánckategóriában nevezhetnek az ország legügyesebb robotkészítői az április 26-án Nyíregyházán megrendezendő Magyar Ifjúsági Robot Kupára (MIRK);

a legjobbak a júliusi brazíliai RoboCup Junior robotikai világbajnokságon képviselhetik Magyarországot.

A Nyíregyházi Főiskola és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság megyei szervezete nyolcadik alkalommal rendezi meg az országos minősítő versenyt, amelyre március 25-ig várják a jelentkezéseket. Az április 26-i nyíregyházi versenyre azok csapatok nevezhetnek, amelyeknek tagjai valamilyen alap-, közép-, vagy felsőfokú szakképzésben, illetve felsőfokú alapképzésben vesznek részt – mondta Simon Béláné főiskolai tanár, a RoboCup Junior nemzeti képviselője.

A RoboCup, vagyis Robot Kupa nevű kutatási-oktatási projektet 1997-ben az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Németország indította útjára azzal a céllal, hogy összemérjék és serkentsék a robotikai kutatásokat és fejlesztéseket a világban. A projekt nem csak verseny, mivel nem az egyéni pontszerzés a legfontosabb. A csapatok belenéznek egymás munkájába, ami segítheti saját fejlődésüket is. A hivatalos versenykiírás alapján a robotokat nem lehet távirányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan kell végrehajtaniuk.

A hazai minősítőn a legjobb helyezéseket elérő csapatok indulhatnak a július 20. és 25. között a brazíliai Joao Pessoa-ban megrendezendő világversenyen. Ők vehetnek részt az ott tartandó szimpóziumon is.

Országos ifjúsági robot kupát rendeznek áprilisban Nyíregyházán

Simon Béláné tájékoztatása szerint a csapatok három kategóriában, úgynevezett futball-, tánc- és menekítő ligában indulhatnak saját fejlesztésű robotjaikkal. A jelentkezési határidő március 26. A futball-ligában két robot, egy kapus és egy csatár játszik kétszer 10 perces félidőt egy zöld padlófilccel borított futballpályán. A robotoknak pedig az infravörös sugarat kibocsátó elektronikus labdát kell a 14 centiméter magas kapuba lőni. 

A menekítő A-ligában egy robottal indulhatnak a jelentkezők. A versenyen időre kell teljesíteni mentési feladatot egy katasztrófahelyszínt szimuláló, három teremből álló tesztpályán. A menekítő B-ligában egy 30 centiméternél alacsonyabb robotnak egy 90 négyzetcentiméteres labirintusban kell eligazodnia önállóan és felfedezni az áldozatokat nyolc perc alatt.

A táncligában egy zenés, illetve egy drámai táncjelenetet kell előadniuk a robotoknak két-két percen keresztül.

A táncelőadásban a zene ütemére koreografált mozgást végeznek az emberi és a robot szereplők. A drámai előadásban egy történetet kell elmondaniuk. A szakmai zsűri itt a szórakoztató jelleget, a technikai- és szoftveres megoldásokat, a díszletet, a kosztümöt, a szenzorhasználatot és az idő betartását pontozza.

A főszervező hozzátette: a selejtező keretében a szervezők és a támogató cégek Építsd meg az ifi humanoid robot focistát címmel pályázatot hirdetnek. Ennek célja megtalálni a legötletesebb modellt olyan focista robot építésére, amely alkalmas lenne a RoboCup Junior futball versenyszámában a megmérettetésre. A pályázó fiataloknak április 7-ig kell beküldeniük a megépített modell tervezési dokumentumait, illetve az erről készített fotókat és videókat. A magyar robotok 2007 óta vesznek részt a RoboCup világbajnokságokon. Sikeresen szerepeltek többek között a 2009-es grazi és a 2011-es isztambuli világversenyen.

Tavaly a hollandiai Eindhovenben megrendezett RoboCupon a menekítő A-liga egyéni versenyben negyedik helyezett lett a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csapata. Amely az összetett csapatok versenyében a horvátokkal közösen megoldott feladatért a második helyezettnek kijáró díjat is hazahozta.Previous Nagy az érdeklődés a HungaroControl új termékei iránt
Next Új, mini dinoszauruszfaj Alaszkában

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × négy =