Háromdimenziós nyomtatás az arcsebészetben


Háromdimenziós nyomtatással állították helyre egy beteg arcát Walesben
Olvasási idő: 2 perc

Egy teljesen új arcsebészeti eljárással állították helyre egy súlyos motorbalesetet szenvedett beteg arcát Walesben.

Így először végeztek balesetben roncsolódott koponyán és arcon olyan arcrekonstrukciós műtétet, amelynek minden egyes szakaszában háromdimenziós nyomtatást alkalmaztak. Háromdimenziós technológiával nyomtatott implantátumokat ugyan már használtak archelyreállításhoz, ebben a műtétben azonban az orvoscsoport méretre készített nyomtatott sablonokat, összekötőlemezeket, protéziseket és implantátumokat használt fel a hónapokkal korábban elszenvedett sérülések szinte teljes körű helyreállításához – adta hírül a BBC hírportálja.

Háromdimenziós nyomtatás - így állították helyre egy beteg arcát Walesben

A 29 éves Stephen Power 2012-ben annak ellenére szenvedett súlyos sérüléseket motorbalesetben, hogy viselt bukósisakot. Eltörött mindkét arccsontja, orra, felső állkapcsa és koponyája is. Négy hónapig tartó kórházi kezelés során sem tudták arcát helyreállítani, azóta állandóan szemüveget és kalapot viselt koponyája és arca elrejtésére.

A teljes arcrekonstrukció előtt a walesi Swansea-ben lévő Morrison Kórház orvosainak el kellett törniük a beteg arccsontjait. Együttműködve a cardiffi Metropolitan Egyetem kutatóival és a balesetben alkalmazott rekonstrukciós technológiák központjával komputertomográfia (CT) segítségével mintázták, majd elkészítették a férfi koponyájának szimmetrikus 3D-s modelljét, majd ugyanezzel az eljárással a megfelelő síneket és lemezeket.

A háromdimenziós nyomtatással kikerülhetővé vált a találgatás, ami egy helyreállításnál igen problematikus dolog. „Úgy vélem, ez összehasonlíthatatlan, a végeredmény teljesen különbözik mindentől, amit korábban csináltunk. Ez a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy sokkal pontosabbak legyünk. Mindenki kezd már ebben gondolkozni – a találomra való, becslésre alapuló munka nem elég jó” – idézte Adrian Sugar állkapocssebészt a BBC.

Háromdimenziós nyomtatás - így állították helyre egy beteg arcát WalesbenA helyreállító műtét nyolc órán át tartott, először az eltörött arccsontokat kapcsolták össze ismét a megfelelő sínekkel. 3D-s nyomtatással titánból Belgiumban készült implantátumot használtak ahhoz, hogy az arccsontokat a „régi-új” formájukban rögzítsék. Stephen Power elmondta, hogy a műtéttel arca sokkal jobban hasonlít a baleset előtti formájára. „Teljesen megváltoztatta az életemet. Azonnal láttam a különbséget, amikor felébredtem a műtét után. Remélem, nem kell elmaszkírozni magam, elrejtőznöm. Képes leszek a mindennapos dolgok elvégzésére, emberekkel találkozni, az utcán sétálni” – hangoztatta.

Sean Peel mérnökdizájner hangsúlyozta, hogy a következő nagy lépés az lesz, amikor ezt a folyamatot és technológiát sokkal szélesebb körben fel lehet majd használni mivel a költségei csökkennek, és a felhasznált eszközök még korszerűbbek lesznek. Stephen Power műtétjét bemutatják a londoni Science Museum 3D Printing: The Future (3D-s nyomtatás a jövő) című kiállításán is.Previous Új, mini dinoszauruszfaj Alaszkában
Next Fehér akác az uniós tiltólistán?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − hat =