A jövő ételei


A jövő ételei
Olvasási idő: < 1 perc

Fonalas gomba vacsorára, rovar nasi vagy 3D nyomtatott tészta? Ezek lehetnek a jövő ételei!

Harminc évvel ezelőtt szinte senki nem gondolta volna, hogy a szusi népszerű étel lesz, vagy hogy az emberek többsége zsír helyett olívaolajjal fog sütni, de még az is ritkaságszámba ment, ha valaki barna kenyeret vásárolt. A nyolcvanas évektől kezdve elkezdett gyökeresen megváltozni az ízlésünk, és ezzel együtt teljes mértékben átalakultak táplálkozási szokásaink. A gyors technológiai fejlődés, a kórosan túlsúlyosak egyre növekvő száma és a globális népességrobbanás korából előre tekintve kérdés vajon mit fogunk enni harminc év múlva, mik lesznek a jövő ételei. Rovarok és lombikhús?

Tény, hogy a rovarok alapvető módon fogják meghatározni a jövő ételeit,

mivel a rovarok gazdag fehérje- és vitaminforrásnak számítanak, miközben kevés koleszterint és zsírt tartalmaznak. A marhához, sertéshez vagy a baromfihoz viszonyítva a rovaroknak rendkívül kicsi a hely- és vízigénye. Továbbá kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki.

Winston Churchill már 1932-ben azt jósolta, hogy ötven éven belül az emberek laboratóriumi körülmények között előállított húst fognak enni. Pár évtizeden belül valósággá válhat az úgynevezett hústenyésztés. Az elmúlt évben holland tudósok sikeresen hoztak létre lombikban húst: a tudósok tehenek őssejtéből állították elő az izomszövetet. Tíz éven belül a technológia eljuthat arra a szintre, hogy a laboratóriumi körülmények között előállított hús költséghatékonyabb és környezetkímélőbb lesz a ma ismert gazdálkodásánál.Previous A Pécsi Tudományegyetem új infrastrukturális és eszközbeszerzési projektje
Next Csontváry lepkéi

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × öt =