A világűr leghidegebb pontja


A világűr leghidegebb pontja
Olvasási idő: < 1 perc

A természetben előforduló leghidegebb hőmérsékletet 1995-ben fedezték fel, egészen pontosan a Bumeráng-köd belsejében, mely a Kentaur csillagképben található, gázból és porból álló felhő.

A világűr leghidegebb pontjaFizikusok megállapították, hogy a hőmérsékleti skálának is létezik alsó határa, mely az abszolút nulla fok, azaz -273,15°C (azaz, -459.67°F). Teljesen mindegy, milyen mértékben hűtünk le valamit, annak hőmérséklete soha nem érheti el az abszolút nullát – bár, azért ehhez közel lehet kerülni. Szigorúan véve azt mondhatjuk, a Földön is sikerült már ehhez közelítő hőmérsékletet produkálni, ugyanis az univerzum leghidegebb pontja egy finnországi laboratórium volt 2000-ben, amikoris a mesterségesen előállított hőmérséklet csak 100 billiomodnyival volt magasabb, mint az abszolút zéró.

Azonban, a világegyetem leghidegebb pontja mégiscsak az 1995-ben felfedezett Bumeráng-ködben lévő felhő, melynek hőmérséklete, a gáz lassú tágulásának eredményeképpen, csupán 1°C-kal magasabb, mint az abszolút zéró. Érdekességként említhető, hogy még az ősrobbanás által keltett háttérsugárzás (a „kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás”) is melegebb, mint a Bumeráng-köd.Previous Az agyi aktivitás és a varázsgomba
Next Okozhat-e a pirítós rákot?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − tizenhat =