Az agyi aktivitás és a varázsgomba


Varázsgomba hatása
Olvasási idő: < 1 perc

Agyunk hasonló aktivitást mutat álmaink során, mint kábítószer-fogyasztás hatására – állítja egy új kutatás.

Varázsgomba hatásaA tanulmány a varázsgombában található pszichedelikus anyag hatásait vizsgálta tizenöt, az anyaggal befecskendezett önkéntesen, akiket funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetettek alá, miközben agyi véroxigén-szintjük ingadozásai által kiváltott agyi aktivitást próbálták nyomon követni.

A kísérlet során az érzelmekért felelős, primitívebb agyi hálózat sokkalta több ponton vált hangsúlyossá (a hippokampusznál, valamint az elülső cinguláris kéregnél) ugyanabban a pillanatban. Ez a mintázat pedig álmaink során is ugyanígy figyelhető meg. A teszt az önkénteseknél több összefüggéstelen és koordinálatlan aktivitást produkált az agyi hálózatban, ott, ahova egyébként a magas szintű, komplex gondolkodást beleértve az öntudatosságot is kötik. Amit ezzel a kísérlettel megpróbáltak elérni, az az volt, hogy végre fel tudják ismerni a pszichedelikus anyagok tudatmódosító hatásának biológiai alapját. A végeredmény, amit kaptak lenyűgöző, hiszen a hasonlóság a két agyi folyamat között nagyon nagy, különösen, hogy mindkét terület az agy primitív területeit érinti, melyek kapcsolatban állnak érzelmeinkkel és memóriánkkal.

Az emberek gyakran úgy jellemzik a varázsgomba okozta hatást, mint egy álomszerű állapotot, melyre (az agyban lejátszódó folyamatokra) most, első alkalommal fizikai bizonyítékok is rendelkezésünkre állnak. Az önkéntes tesztalanyoknál, úgy tűnt, több lehetséges agyi állapot volt elérhető.

„Egy jó módja annak, hogy végre megértsük agyunk működését az, ha egy jelentős és újszerű módon felborítjuk annak működését.” – mondta Enzo Tagliazucchi, a Dr. Goethe Egyetem professzora. A pszichedelikus drogok pontosan ezt teszik. Hatásos eszközei annak, hogy felfedezzük, mi történik az agyban a megváltozott tudatállapotban.

Ez volt az első alkalom, hogy ezt a módszert használtuk az agy képalkotói módszereinek megfigyelésére, mellyel igazán lenyűgöző betekintést nyerhettünk arra nézve, hogyan is befolyásolják a pszichedelikus drogok agyunk működését.Previous Darwin plagizált?
Next A világűr leghidegebb pontja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tizenhárom =