A kései reprodukció a nők hosszú életének titka


A kései reprodukció a nők hosszú életének titka
Olvasási idő: 2 perc

Azok a nők, akik életük későbbi szakaszában képesek gyermekeket szülni természetes úton, sokkal tovább élnek.

A kései reprodukció a nők hosszú életének titkaSőt, úgy tűnik, hogy rendelkeznek azokkal a génváltozatokkal, amelyek lehetővé teszik számukra a kivételesen hosszú élettartamot. A Bostoni Orvostudományi Egyetem (BUSM) tanulmánya a Menopause: The Journal of the North American Menpause Society-ben jelent meg és azt állítja, hogy azoknak a nőknek, akik képesek 33 év felett gyermeket szülni, sokkal nagyobb esélyük van a hosszú életre, mint azoknak, akik 30 éves koruk előtt szültek utoljára.

„Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy a nőknek várniuk kellene a gyermekvállalással, annak érdekében, hogy növelni tudják saját esélyeiket a hosszabb életért. A természetes képesség, hogy idősebb korban is képes szülni valaki, valószínűleg azt jelzi, hogy ezeknek a nőknek a reproduktív rendszere, ezáltal a testük a többi része is lassabban öregszik. – magyarázta a társszerző, Thomas Perls, a New England Centenarian Study (NECS) igazgatója, a Long Life Family Study (LLFS) főkutatója és a Bostoni Orvostudományi Egyetem dékánja.

A tanulmány az LLFS adataiból összeállított elemzés alapján készült, a bio-pszicho-szociális és genetikai tanulmány 551 olyan családdal készült, mely családok számos tagja rendkívül magas életkort élt meg. A tanulmányt vizsgálók meghatározták azt a kort, amelynél a legtöbb nő az utolsó gyermekével volt várandós, és azt is, hogy ezek a nők meddig éltek. A kutatásból kiderült, hogy azok a nők, akik 33 évesen vállaltak utoljára gyermeket, kétszer akkora eséllyel érték meg a 95 vagy az afeletti kort, szemben azokkal, akik 29 éves korukig vállaltak gyermeket.

Az eredmények azt is jelzik, hogy a női nem lehet a hajtóerő a genetikai változatok evolúciója mögött, ami lassítja az öregedést és csökkenti a korfüggő gének megjelenését, segítve az embereket abban, hogy extrém hosszú életet éljenek meg.
„Ha egy nő rendelkezik ezekkel a génvariánsokkal, hosszabb ideig képes a szaporodásra és a gyermek kihordására, továbbá növeli az esélyét ezen gének továbbítását a következő generáció számára.” – mondta Perls. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a nők 85 százalékaa megéri a 100 éves kort, míg ez a szám a férfiaknál csak 15 százalék.

A tanulmány eredménye összeegyeztethető más felfedezésekkel is az anyai kor, az utolsó gyermek vállalása és a kivételes, hosszú élet kapcsolatát illetően. A NECS-nél korábban észrevették, hogy a 40 év felett szülő nők négyszer nagyobb eséllyel érik meg a 100 éves kort, mint azok, akik az utolsó gyermeküket 40 éves kor alatt vállalták. Perls tanulmányának eredménye igazolja a szaporodást genetikailag befolyásoló tényezők jövőbeni kutatásának fontosságát, mivel a kutatók szerint génjeink szintén befolyásolják egy ember öregedésének minőségét és a különböző betegségekre való fogékonyságot.

A középkorban járó nők (utolsó) gyermekvállalásáról és a nők élettartamáról szóló LLFS tanulmány 2015 januárjában kerül nyomtatásba a Menopause lapban.



Previous Okozhat-e a pirítós rákot?
Next 15 tudományos tény világunkról

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + tizenhét =