Régóta ismeretes az az állítás, miszerint, a túlmelegített, odaégetett ételek a rák kialakulásával is összefüggésbe hozható vegyületek létrejöttéhez vezethetnek. Ezek közé tartoznak a heterociklikus aminok, valamint az úgynevezett, policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) is, melyek felvetik a sült vagy füstölt élelmiszerek egészségre káros hatását.
Míg néhány tanulmány arra próbált rámutatni, hogy megduplázódott a kockázata a petefészek- és méhráknak azon nők körében, akik akrilamidban gazdag élelmiszereket fogyasztottak, más tanulmányok nem találtak semmit.
Ennek ellenére, az Európa Unió egészségügyi tanácsadói 2007-ben, elővigyázatosságból azt javasolták, hogy mindenki kerülje el az odaégetett pirítós és az aranybarnára sült chips fogyasztását, ugyanis, ezek elfogadhatatlanul magas akrilamid mennyiséget tartalmazhatnak.
No Comment