Okozhat-e a pirítós rákot?


Rákot okozhat az odaégetett pirítós?
Olvasási idő: < 1 perc

Régóta ismeretes az az állítás, miszerint, a túlmelegített, odaégetett ételek a rák kialakulásával is összefüggésbe hozható vegyületek létrejöttéhez vezethetnek. Ezek közé tartoznak a heterociklikus aminok, valamint az úgynevezett, policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) is, melyek felvetik a sült vagy füstölt élelmiszerek egészségre káros hatását.

Odaégetett pirítósAz odaégetett pirítós estében a legtöbb aggodalomra az akrilamid adhat okot, melyet állatok esetében összefüggésbe hoztak a rák, valamint különböző idegkárosodások kialakulásával. Azonban, a bizonyíték arra nézve, hogy közvetlen kapcsolat lenne a daganatok kialakulása, valamint az emberek által elfogyasztott akrilamid tartalmú ételek között, messze nem meggyőző.

Míg néhány tanulmány arra próbált rámutatni, hogy megduplázódott a kockázata a petefészek- és méhráknak azon nők körében, akik akrilamidban gazdag élelmiszereket fogyasztottak, más tanulmányok nem találtak semmit.

Ennek ellenére, az Európa Unió egészségügyi tanácsadói 2007-ben, elővigyázatosságból azt javasolták, hogy mindenki kerülje el az odaégetett pirítós és az aranybarnára sült chips fogyasztását, ugyanis, ezek elfogadhatatlanul magas akrilamid mennyiséget tartalmazhatnak.Previous A világűr leghidegebb pontja
Next A kései reprodukció a nők hosszú életének titka

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =