Neutropénia – a kemoterápia gyakori mellékhatása


Neutropénia - a kemoterápia gyakori mellékhatása
Olvasási idő: < 1 perc

A kemoterápia gyakori mellékhatásaként jelentkezik a neutropénia.

Ez azt jelenti, hogy a fehérvérsejtek egyik fajtájának, a neutrofileknek (granulocyták legnagyobb csoportja) kritikusan alacsonyra zuhan a száma. Ezáltal az életveszélyes fertőzések kockázata növekszik az érintett betegeknél. 

Előfordulhat, hogy hirtelen alakul ki (heveny neutropénia), de felfedezése akár hosszabb ideig is elhúzódhat (idült neutropénia). Kifejlődhet magától, de lehet más alapbetegség (pl. Shwachman-Diamond-betegség) kísérő tünete is. Átmeneti neutropéniát vírusfertőzések (influenza), bakteriális fertőzések (pl. tuberkulózis) gyógyszerek (pl. epilepszia elleni szerek, gyulladáscsökkentő készítmények, daganatellenes kezelés szerei) és bizonyos toxinok (rovarírtószer) is okozhatnak. 

Minél kisebb a vérben a neutrophilek száma, annál nagyobb az esélye, hogy újra és újra valamilyen fertőzés alakuljon ki a szervezetben. A neutropéniás betegek általában granulocyták termelődését stimuláló injekciókat, de súlyos esetben csontvelő átültetés is szóba jöhet. Emellett antibiotikumokat, vitaminokat, immunglobulinokat, kortikoszteroidokat is alkalmaznak a kezelés során. Ráadásul a neutropéniás betegek esetében fontos a higiénére odafigyelni.

A pegfilgrastim biohasonló készítményt a neutropénia időtartamának csökkentésére és a lázas neutropénia megelőzésére alkalmazzák.

A készítményt 2018. novemberében engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A pegfilgrastim hatóanyagú biohasonló készítmény bőr alá adandó. Az Egis a magyar, a román, a litván és a lett piacra szerezte meg a termék forgalmazásának kizárólagos jogát.

Ezzel már a negyedik biohasonló gyógyszerét vezeti be a cég Közép-Kelet-Európában és lehetőség nyílik arra, hogy ebben a régióban is csökkenjenek az egészségügyi kiadások úgy, hogy azzal egyidejűleg a betegek számára könnyebben elérhetővé válik ez a hatékony terápia.

Az Egis a biohasonló gyógyszerek piacának fontos szereplője: első biohasonló monoklonális antitest (mAb) termékével 2013-ban jelent meg az Európai Unió piacán. A biohasonló mAb gyógyszerek területén a vállalat úttörő szerepet játszott abban, hogy az autoimmun betegségben szenvedők költséghatékony kezelésekhez juthassanak. Ezt követően az Egis még két másik – onkológiai és onkohematológiai – autoimmun megbetegedéshez kapcsolódó biohasonló termékkel jelent meg a közép-kelet-európai és FÁK régió 15 országában.Previous A szúnyogok és mi, problémák és megoldások
Next A szennyezett levegő kifejezetten káros a bőr számára

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 5 =