Négy és fél ezer éves lépcsős piramist találtak Egyiptomban


A gízai Nagy Piramisnál néhány száz évvel idősebb, mintegy 4600 éves, lépcsős piramis került elő amerikai régészek segítségével. Egyiptom.
Olvasási idő: 2 perc

A gízai Nagy Piramisnál néhány száz évvel idősebb, mintegy 4600 éves, lépcsős piramist találtak amerikai régészek Egyiptom déli részén, Tell Edfuban.

A Luxor és Asszuán között félúton fekvő Tell Edfuban végzett ásatásokon a Chicagói Egyetem régészei tártak fel egy lépcsős piramist. Ez egykor 13 méter magas lehetett, és egyike volt annak a hét piramisnak, amelyet vagy a IV. dinasztia idején uralkodó Huni (körülbelül Kr.e. 2635-2610), vagy Sznofru (körülbelül Kr.e. 2610-2590) fáraó építtetett. Az idők során a lelet kőtömbjei fosztogatás áldozatául estek. Az idő is kikezdte, így magassága ma már csak mintegy öt méter.

Az Egyiptom középső és déli részén, elszórtan található úgynevezett vidéki piramisokat nagyobb települések közelében építették. Nincs belső kamrájuk, azaz nem temetkezési célt szolgáltak. A hét piramis közül hat – köztük a Tell Edfuban talált – nagyjából azonos méretű 18,4 méterszer 18,6 méter alapterületű – olvasható a Live Science tudományos hírportálon.

Az utókor számára rejtély, hogy miért építették ezt a hét építményt.

Valószínűleg a fáraó kultuszát hirdető szimbolikus emlékműként használhatták, amely az uralkodó hatalmát volt hivatott erősíteni a déli provinciákban.

„Igazán elképesztő a hasonlóság az emlékművek között, minden bizonnyal közös terv alapján épülhettek” – mondta Gregory Marouard, a Chicagói Egyetem orientalisztikai intézetének kutatója. Az újonnan felfedezett piramis keleti oldalán a régészcsoport olyan maradványokat talált, amelyek arra utalnak, hogy ezen a helyen ételeket ajánlottak fel. Ez a felfedezés azért fontos, mert segíthet megérteni az ilyen típusú piramisok jelentőségét.

A csoport hieroglifákat is talált a piramis falán.

A feliratokra a piramis lábánál eltemetett csecsemő- és gyermekmaradványok mellett bukkantak. A szakemberek úgy vélik, hogy a leírások és a temetkezések jóval későbbi időkből valók, mint a piramis.

Bár a szakembereknek tudomásuk volt a Tell Edfuban lévő piramis létezéséről, soha nem tárták fel azelőtt, hogy Marouard csoportja 2010-ban elkezdett a térségben dolgozni. Ők találtak rá a homokkal, modern idők szemétjével és a fosztogatásból megmaradt kőtömbök darabjaival vastagon befedett építményre. Marouard szerint a építmény egyáltalán nem tűnt piramisnak. A közeli faluban élő emberek azt gondolták, hogy egy sejk, a helyi muzulmán szent sírja lehet.Previous Átfogó megoldás kell a vidéki főiskolák helyzetére
Next Egyedülálló mobilkommunikációs képzés

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − négy =