II. Ptolemaiosz templomára bukkantak Egyiptomban


II. Ptolemaiosz 2200 éves templomára bukkantak Egyiptomban
Olvasási idő: < 1 perc

Ptolemaiosz egyiptomi király több mint 2000 éves, mészkőből épült templomára bukkantak egyiptomi régészek a Kairótól délre fekvő Gabal el-Núr tartományban.

II. Ptolemaiosz 2200 éves templomára bukkantak Egyiptomban

A decembertől kora májusig tartó ásatási szezonban a Kairótól mintegy 120 kilométerre délre fekvő Beni Szuf ásatási területen találták meg a templom maradványait. Mohamed Ibrahim régészeti miniszter az al-Ahram napilap online kiadásának elmondta, ez nagyon fontos felfedezés, mivel ez az első II. Ptolemaiosz korából származó templom, amelyet a térségben találtak. Egy ilyen templom felfedezése több fényt derít a több mint 36 éven át uralkodó II. Ptolemaiosz és kora történelmére” – tette hozzá Ibrahim.

A szakemberek az első vizsgálatok alapján úgy vélik, hogy a templomot Ízisz istennőnek, az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb anyaistennőjének építették, ő volt a termékenység, a nőiesség, a hűség, sőt a hajózás szimbóluma is. Az ásatások során a régészek eljutottak a templom második szintjéig, amely számos teremből és szobából áll, ezeket azonban részben feltöltötte a sivatagi homok. Találtak korabeli agyagedényeket és mészkőtömböket is II. Ptolemaiosz pajzsdíszével. A templom külső keleti falán a királyt a Nílus áradását szimbolizáló Hápi istennel ábrázoló jelenteket festettek.

A hellenizmus korabeli egyiptomi állam I. és II. Ptolemaiosz uralkodása idején (Kr.e. 282-222) élte fénykorát. Ekkor a Nílus völgyén kívül hozzátartozott Fönícia, Palesztina, Ciprus, Kis-Ázsia déli partvidéke, sőt a Balkán néhány városa is.Previous Szexuális úton terjedő betegség a prosztatarák okozója?
Next Benzintakarékos autók európai versenye

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + tizenöt =