Baglyok – Szavazzon a 2020. év madarára!


Baglyok - Szavazzon a 2020. év madarára!
Olvasási idő: 2 perc

Harry Potter bagolyfanjai most testhezálló feladatot kaphatnak, ha szavaznak a jövő év madarára.

A baglyokhoz sok hiedelem és monda kötődik az emberi folklór színterén. A baglyok a bölcsesség szimbólumai, annak ellenére, hogy nem kivételesen intelligens madarak. Tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk viszont annál érdekesebb.

Most ezek a hangtalanul repülő éjszakai ragadozók a 2020-as év madara verseny jelöltjei.

Az Év madara programot a Magyar Madártani Egyesület (MME) 1979-ben indította azzal a céllal, hogy a természetvédelmi problémák tekintetében érintett fajok vagy madárcsoportok ismertebbek legyenek. Az év madara címre történő jelölés, az MME részéről, több szakterület képviselőit tömörítő munkacsoporti egyeztetéseket követően születik meg. A szavazás azért a megelőző év közepén történik, hogy a döntést követően legyen idő előkészíteni a nyomtatott és egyéb anyagokat január 1-jére.

Meddig lehet szavazni?

A 2019. július 25-én 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj nyeri el a 2020 év madara címet.

Nézzük a jelölteket!

Erdei fülesbagoly
Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is költ. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg. Előszeretettel foglalja el költőhelyül varjak, szarkák fészkeit. Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja. Egy átlagos fészekalj 5-6 tojásból áll. Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. A telet gyakran a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Hazai fészkelő-állománya 6500-12 000 párra tehető (1995-2002), az országos állományváltozás trendje nem ismert.

Erdei fülesbagoly

Uráli bagoly
A hideg- és mérsékelt égövi eurázsiai Szahalintól és Japántól Skandináviáig és a Kárpát-medencéig előfordul. Elterjedésének határai északon nagyjából a 65. szélességi fokot, délen nagyjából a tajga déli határát követik. A zárt, öreg erdőket kedveli. Elfoglalja a ragadozó madarak gallyfészkeit, valamint kettétört odvas fák üregében költ természetes körülmények között. Évente egy fészekaljat nevel, amely általában 3-4 tojásból áll. Főként kisemlősökkel táplálkozik, de elfogyasztja a madarakat, kétéltűeket és a nagyobb rovarokat is. Európai állománya 99 900-286 000 egyedre tehető. Hazai fészkelő-állománya 160 – 260 pár (2008-2012).

Uráli bagoly

Füleskuvik
Dél-Európában, a Közel-Kelet egyes részein és az egykori Szovjetunió területén át egészen Mongóliáig húzódik a költőterülete. Hazánkban a felhagyott gyümölcsösökben, szőlőkben, telepített fenyvesekben, kertekben és parkokban is költ. Odúlakó faj, előszeretettel foglalja el a szalakótáknak kihelyezett „D” típusú odúkat. Az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló. A telet Afrikában tölti. Hazánkba április második felében érkezik vissza és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. Költési időben tápláléka rovarokból áll. Hazai fészkelő-állománya 300-600 párra tehető (2008-2012).

Füleskuvik

Tehát, éljenek a baglyok! Sajnos a szavazási felület nem igazán profi, azon lenne még mit javítani, de azért szavazni az MME oldalán megjelent cikk végén lehet.



Previous Kiváló Minőségű Élelmiszer - mikor, hol, miért?
Next Fizikatanárok Budapesten

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.