A COVID-19 koronavírus járvány természetes eredetű


A COVID-19 koronavírus járvány természetes eredetű
Olvasási idő: 3 perc

A SARS-CoV-2-ből és a kapcsolódó vírusokból származó nyilvános genomszekvencia-adatok elemzése nem talált bizonyítékot arra, hogy a vírust laboratóriumban állították elő vagy más módon tervezték.

A Nature Medicine folyóirat egy cikke szerint a közzétett eredmények azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus, amely a Kínában, Wuhan városában alakult ki tavaly, és azóta nagymértékű COVID-19 járványt okozott a természetes evolúció eredménye.

Tehát a SARS-CoV-2-ből és a kapcsolódó vírusokból származó nyilvános genomszekvencia-adatok elemzése nem talált bizonyítékot arra, hogy a vírust laboratóriumban vagy más módon tervezve állították elő. Legalábbis ezt állítja Kristian G. Andersen a cikk vezető szerzője.

Reméljük, hogy ezek az állítások nem Andersen meséi és igaz, hogy az ismert koronavírustörzsek rendelkezésre álló genomszekvencia-adatainak összehasonlításával valóban meghatározható, hogy a SARS-CoV-2 természetes folyamatokból származik. Andersen egyébként a Scripps Research amerikai  tudományos intézetnél dolgozik, egyetemi docens és a kaliforniai egyetem oktatója az Immunológiai és mikrobiológiai tanszéken.

A koronavírus egy olyan víruscsalád, amelyek széles körű és súlyos betegségeket okozhatnak.

Az első ismert súlyos betegség, amelyet egy koronavírus okozott, a 2003-as SARS-járvány során alakult ki Kínában. A súlyos betegség második kitörése Szaúd-Arábiában kezdődött 2012-ben ezt MERS néven ismerhetjük. Tavaly december 31-én a kínai hatóságok figyelmeztették az Egészségügyi Világszervezetet egy súlyos betegséget okozó új koronavírus-törzs megjelenésére. Ezt később SARS-CoV-2-nek hívták. A vírus által okozott betegség neve a COVID-19. Azaz Coronavirus Disease 2019, amiből a 19 a tavalyi évre, a kitörésre utal.

Röviddel a járvány kezdete után a kínai tudósok szekvenálták a SARS-CoV-2 genomját, és az adatokat világszerte elérhetővé tették a kutatók számára. A kapott genomszekvencia-adatok azt mutatták, hogy a kínai hatóságok gyorsan felfedezték a járványt. De a COVID-19 esetek száma növekedett az emberről emberre terjedésének következtében.

A tudósok elemezték a tüskefehérjék genetikai sablonját, a vírus külső részein található armatúrákat, amelyeket az emberi és állati sejtek megragadására és behatolására használnak. Pontosabban, a tüskefehérje két fontos tulajdonságára összpontosítottak. A receptorkötő doménre (RBD), egyfajta szorítóhorogra, amely a gazdasejtekre tapad, és a hasítási helyre, egy molekuláris konzervnyitóra, amely lehetővé teszi a vírus számára, hogy belépjen a gazdasejtekbe.

Bizonyítékok a természetes evolúcióra

A tudósok úgy találták, hogy a SARS-CoV-2 tüskefehérjék RBD-része úgy fejlődött ki, hogy hatékonyan megcélozza az emberi sejtek külső felszínén lévő molekuláris tulajdonságot, az úgynevezett ACE2-t. Ami egy olyan receptor, ami részt vesz a vérnyomás szabályozásában. A SARS-CoV-2 tüskefehérje annyira hatékonyan kötötte az emberi sejteket, hogy a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ez a természetes szelekció eredménye, nem pedig a géntechnika terméke.

Ha valaki új koronavírust tervezne kórokozóként, akkor azt a vírus gerincéből állította volna elő ismert betegséget okoz. A tudósok úgy találták, hogy a SARS-CoV-2 gerince lényegesen különbözik a már ismert koronavírusokétól. Leginkább a denevérekben és a tobzoskákban található rokonvírusokra hasonlít.

Andersen szerint a vírus e két tulajdonsága: a tüskefehérje RBD részében és annak különálló gerincében levő mutációk kizárják a laboratóriumi manipulációkat, mint a SARS-CoV-2 potenciális eredetét.

A vírus lehetséges eredete

A genomi szekvenálási elemzés alapján Andersen és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a SARS-CoV-2 valószínűbb eredete a két lehetséges forgatókönyv egyikét követi.

Az egyik forgatókönyv szerint a vírus a nem humán gazdaszervezet természetes szelekciójával a jelenlegi patogén állapotába fejlődött, majd az emberre került át. Így alakultak ki korábbi koronavírus-kitörések, amikor az embereket a vírus a cibetekkel (SARS) és a tevékkel (MERS) való közvetlen kitettség miatt fertőzte meg. A kutatók a SARS-CoV-2 legvalószínűbb kiindulópontjaként a denevéreket tartják. Nincsenek olyan dokumentált esetek, amelyekben a denevér-ember közvetlen átterjedése arra utalna, hogy egy köztes gazdaszervezet játszott volna szerepet a denevérek és az emberek között.

A másik javasolt forgatókönyv szerint a vírus nem-patogén változata állati gazdaszervezetből emberbe került, majd az emberi populációban a jelenlegi patogenikus állapotába fejlődött. Például néhány tobzoskából származó koronavírus. Az Ázsiában és Afrikában talált armadilloszerű emlősök RBD szerkezete nagyon hasonló a SARS-CoV-2-hez.

A kutatók azt találták, hogy a SARS-CoV-2 sejtbehatolási helye hasonló a madárinfluenza törzsek hasítási helyeihez. Ezekről kimutatták, hogy könnyen átkerülhetnek emberről-emberre.

Andrew Rambaut a tanulmány társszerzője azonban arra figyelmeztet, hogy ezen a ponton nehéz, ha nem lehetetlen tudni, melyik forgatókönyv a legvalószínűbb. Ha a SARS-CoV-2 jelenlegi patogén formájában az állatokból került át az emberekbe, akkor ez növeli a jövőbeni kitörések és a COVID-19 valószínűségét. Mivel a vírus betegséget okozó törzse továbbra is keringhet az állatpopulációban. Kisebb a valószínűsége annak, hogy egy nem-patogén koronavírus bekerül az emberi populációba, majd a SARS-CoV-2-hez hasonló tulajdonságok alakulnak ki.Previous A 2020. évi Abel-díj
Next A koronavírus elleni gyógyszer

1 Comment

 1. Nextboy
  2020/03/31
  Válasz

  Azért mert nem laboratóriumban alakították ki az nem egyenlő azzal, hogy nem szándékos maga ez az állapot a bolygón.
  Gondolok ezalatt arra, hogy a legdurvább mérgeket sem laboratóriumban készitették(Pl. Esőerdei tükörbéka, vagy sósvizi kockamedúza… Mindkettejüknek halálos idegmérge van, ami rengeteg embert ölt meg.
  Nem csak azért mert természetben találkoztak vele.
  Hanem mivel AZ EMBER megismerte, és felhasznált mint fegyvert.
  Lásd:vadászat, gyilkosság.
  Parasztvakittásnak találom azt az oldalát ennek a cikknek, hogy emberek gondolkodását lekorlátozzák felesleges információval mint mondjuk a vírus eredete……..
  Nem a tudományplaza.hu a hibás, hanem az aki érdekeltnek határozta meg ezt az oldalát a világhelyzetnek.
  hercegkes@gmail.com

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × egy =