Harold Pinter összes egyfelvonásos drámája a londoni West Enden


Harold Pinter Theatre
Olvasási idő: < 1 perc

Harold Pinter összes egyfelvonásos drámáját bemutatják a következő évadban a brit drámaíró halálának tizedik évfordulójára emlékezve a londoni West Enden.

A sztárszereposztásban Martin Freeman, Jane Horrocks, Tamsin Greig, David Suchet és Danny Dyer neve olvasható. A darabok rendezői között lesz Lloyd, Lyndsey Turner és Patrick Marber is.

Harold Pinter 20 darabját 24 hét alatt állítják színpadra a róla elnevezett színházban. Az előadássorozatot szervező Jamie Lloyd úgy gondolja, hogy az „egyfelvonásos kollekció” olyan, mint egy értékes régi lemezgyűjteményt. Így a nézők felfedezhetik a nagyszerű mesterműveket, élvezhetik azokat a ritkaságokat, amelyekre régóta várnak, és meglepő felfedezéseket tehetnek, amelyek valami újat és érdekeset jelentenek.

Pinter 2005-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat,

generációja egyik legkiválóbb, legnagyobb hatású, provokatív drámaírójának tartják. Lloyd szerint Pinter forradalmasította a nemzetközi színházat. „Elkapta a hétköznapi beszélgetések komikus ellentmondásait, megértette, hogy interakcióink mögött a hatalomért, a túlélésért folyó harc vagy érzelmeink elrejtése húzódik meg”. Darabjai „olyan szürreálisak, mulatságosak, veszélyesek, szépek és zavarba ejtőek, mint az élet, szavainak politikai ereje élőbb és nélkülözhetetlenebb, mint valaha” – fűzte hozzá.

Az évfordulós Pinter-bemutatót az író özvegye, Antonia Fraser is támogatja, aki nagyszerű kalandnak nevezte a sorozatot. Mint mondta: az összes egyfelvonásost még sohasem adták elő egy szezonban, és alig várja, hogy mindet láthassa.

A Harold Pinter Színház társulatának sok tagja az író barátaiból és munkatársaiból verbuválódott: Danny Dyernek például Pinter volt a mentora ifjú színész korában.

„Ő volt az egyetlen ember, akitől tartottam, de szerettem. Hitt bennem, és végigszenvedte velem minden gyötrelmemet, mert azt gondolta, tehetséges színész vagyok. Ugyanakkor szörnyű zsarnok is volt, de az ember elviselte, mert közben annyira elbűvölő volt. Költő volt.” – idézte fel emlékét a színész.

A Pinter at the Pinter című színházi sorozat 2018 szeptemberétől 2019 februárjáig csak egyike lesz az író halálának tizedik évfordulójáról megemlékező kulturális eseményeknek.Previous Miért földrengésálló a pisai ferde torony?
Next Lévy-repülés a kvarkanyagban

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 5 =