Új felvételi pontrendszer


Új felvételi pontrendszer - tájékoztató
Olvasási idő: 2 perc

Az új felvételi pontrendszerről tartott tájékoztatót Dr. Hankó Balázs, helyettes államtitkár a Szegedi Tudományegyetemen.

A 2023-as és 2024-es felsőoktatási felvételi feltételek megváltoznak a korábbi években megszokott gyakorlathoz képest. A Szegedi Tudományegyetem vezetői és Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár részletes tájékoztatást adott a régió közoktatási intézményvezetőinek és tanárainak az országos változásokról és a Szegedi Tudományegyetemet érintő egyediségekről.

A felvételi általános változásairól Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta a jelenlévőket. Kiemelte, hogy a 2023-ban és 2024-ben életbe lépő változásokat az érintett intézményekkel és a hallgatókkal, diákokkal való egyeztetési folyamat előzte meg. A fenntartóváltásnak köszönhetően versenyképesebb és autonómabb intézményekbe jelentkezhetnek a hallgatók, akiknek már most is 80 százaléka jár modellváltó egyetemre vagy egyházi fenntartású felsőoktatási intézménybe.

A felvételi eljárás átalakítási folyamatának egyik legfontosabb, vezető intézménye a Szegedi Tudományegyetem volt. A helyettes államtitkár szerint az új rendszer ötvözi a régi előnyeit, közben pedig nagyobb autonómiát és több lehetőséget biztosít a felvételizők és a felsőoktatási intézmények számára.

2023-tól már csak elektronikus úton, de továbbra is a felvi.hu rendszerén keresztül lehet majd jelentkezni, a megszokott időpontokig.

A pontszámítás továbbra is 500 pontos rendszerben történik. A pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, hozzáadva az intézményi pontokat, vagy az érettségi pontok kétszereséből, hozzáadva az intézményi pontokat. Ez a 100 pont lehetőséget ad arra, hogy az egyetemek a saját specialitásaikhoz igazíthassák már a felvételi eljárást is. 2024-ben a legfontosabb változás, hogy az érettségi pontok száma az emelt szintű érettségi vizsga esetén egyenlő az érettségi vizsgán az adott vizsgatárgyból elért százalékos eredménnyel. (100 százalékos vizsga 100 érettségi pontot ér.) A középszinten tett érettségi vizsga esetében a százalékos eredményt pontokra váltják. 100 százalékos eredmény esetén legfeljebb 67 érettségi pont szerezhető – ismertette a helyettes államtitkár.

Az SZTE, mint országos beiskolázású intézmény célja a tehetséggondozás, így a széles körű képzési kínálatban minden jelentkező a számára legkedvezőbb felvételi pont elérésére ad lehetőséget. Ezek szellemében a megújult felvételi követelményei a korábbinál is hangsúlyosabban támogatják a kiváló tanulmányi teljesítményt. Kiemelt szerepet kap a nyelvtudás és a tanulmányi versenyeken elért eredmény.

A 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában két fontos változás van az SZTE-n.

Megszűnik a minimumpont és nem kell minden szakra emelt szintű érettségi.  Bár nem kötelező minden szakon az emelt szintű érettségi, a plusz pontokért mégis érdemes ezzel jelentkezni. (2024-től sokkal több pontot ér, mint a középszintű vizsga.) Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elfogadható érettségi tárgyak miniszteri listájából, az egyetem határozza meg, mely tárgyak esetén tekint el az emelt szintű érettségi vizsgától az érettségi-pontszámítás során. A Szegedi Tudományegyetem képzéseinek jelentős részére elegendő lesz a középszintű érettségi, de például a jogászképzésre egy, az általános orvos, a gyógyszerész és a fogorvos képzésre két emelt szintű érettségi kell.

Az SZTE-re duplán megéri emelt szintű érettségivel jelentkezni, hiszen a magasabb pont mellé még plusz pontok is járnak. A 2024-es felvételi eljárástól kezdődően a legtöbb szak esetében bővül a választható, ötödik érettségi tárgyak listája és az érettségi pontot adó tárgyak köre.

2024-től a többletpontok rendszere is megváltozik.

Intézményi pontként az egyetemek saját, szakonként meghatározott pontrendszert alakíthatnak ki. Továbbra is maximum 100 plusz pont szerezhető. A kiválóság és a tehetség elismeréseként sok országos és az egyetemek által szervezett versenyen elért eredményért jár plusz pont. Ráadásul több mint korábban. Több verseny, például az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) esetében a részvétel is pontot ér. A nyelvvizsgáért szintén több plusz pont szerezhető az SZTE-n.

Az intézményi pontok szegedi rendszere tehát lehetővé teszi, hogy minden jelentkező a számára legkedvezőbb felvételi pontot szerezhesse meg élethelyzetének, tudásának, korábbi teljesítményének elismeréseként.Previous Befejeződtek a régészeti feltárások a Bakonybél-Szentkúton
Next Endospórák elektrokémiai állapotváltozása

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 2 =