A Liget hazánk okosvárosrésze lesz


Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Ligetben 2023-ra, ami Európában is egyedülálló lesz.
Magyar Zene Háza
Olvasási idő: 2 perc

Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Ligetben 2023-ra, ami Európában is egyedülálló lesz.

A különleges megoldások energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé, így jelentősen csökken a ligeti épületek energiafelhasználása, csökken az intézmények ökológiai lábnyoma. Az épületek és a park változatos digitális szolgáltatásainak összekapcsolása révén a 21. századi látogatói élmény, hatékony és fenntartható üzemeltetéssel és biztonsággal párosul. Mindezek mellett a park teljes autómentesítésével, megújuló erőforrások alkalmazásával és a növényzet felújításával a Városliget gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik.

2023-ig megnyílik az összes új intézmény, és teljes szépségében kész lesz a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projektnek már a tervezési szakaszában fontos hangsúlyt kapott a digitális okos megoldások alkalmazása. Ezek célja a projekt eredményeként megújult park és a létrejött új épületek üzemeltetési hatékonyságának növelése. Valamint az ide érkezők látogatói élményének és kényelmének növelése. Az úgynevezett SMART Liget alapelve az, hogy a ma elérhető legmodernebb okos szolgáltatásokat, épületfelügyeleti rendszereket és infokommunikációs technológiai megoldásokat egy egységes, könnyen hozzáférhető Liget szintű rendszerbe foglalja. A SMART Liget tervezése során bécsi okos városfejlesztéseket vették alapul, és azok tapasztalatai alapján finomhangolták a városligeti megoldásokat.

A Liget hazánk okosvárosrésze lesz

A parkba látogatók számára a megújuló Városliget összes szolgáltatása – legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó – egy okostelefonos alkalmazáson, vagy a Liget honlapján megismerhető, gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető. A rendszer segítségével a Városliget valamennyi intézménybe jegyet lehet váltani. Sőt a vásárlások után kedvezményeket kaphatnak más városligeti szolgáltatásért (aki jegyet vált egy koncertre a Magyar Zene Házában, az a következő alkalommal kedvezményesen vehet belépőt az új Néprajzi Múzeum tárlatára).

A könnyű hozzáférhetőséget és a látogatók kényelmét egy, az egész Ligetet lefedő WiFi hálózat fogja segíteni.

A SMART Liget számára kifejlesztett alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak olyan népszerű, a mindennapjainkban is sokat használt szolgáltatások is, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi. Úgy, hogy folyamatosan megújuló tartalmaikat speciálisan a Városligetre szabva tudják eljuttatni a felhasználóknak. Így például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról. Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomás létesül.

A Városligetben kialakításra kerülő SMART rendszer támogatja az akadálymentességet is. Olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban. Ez a Városliget Zrt. számára kiemelten fontos, hiszen a Városliget környezetében számos látássérülteket segítő intézmény található.

A hatékonyság növelése érdekében az épületeket egységes és integrált épületgépészeti-automatikai-, biztonsági- és felügyeleti rendszerrel alakítják ki. Így az épületek automatikusan mindig csak annyi energiát használnak fel, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók kiszolgálásához szükséges.Previous A Pécsi Tudományegyetem PET ellenes
Next Újra itt a Kutatók Éjszakája!

1 Comment

  1. Ligethasznalo
    2019/10/06
    Válasz

    Annyira vicces, hogy össze vissza hazudoznak. Először is egy park beépítése a klímaváltozás küszöbén és a zöldterületek fontosságának ismeretében a lakók jólétét tekintve nem „okos”, hanem kapzsi és felelőtlen. Egy park digitalizálása sem „okos” hanem materialista, szellemet pusztító, hisz a parknak pontosan kizárólag az a szerepe, hogy a szétdigitalizált világból kilépve wifi helyett önmagával meg valami többel kapcsolódjon az ember a természetélményben. A hajléktalanok körében mondjuk nagyon népszerű a telefontöltő konnektor (azaz „okospad”….:-D ami inkább csak elektromos) A park ezen része korábban is autómentes volt, hisz valóban park volt, kivéve amikor vurslira vagy fogyasztói fesztiválra adja ki a saját zsebhasznát fő célnak tekintő kezelő Zrt, ami miatt olyankor (tavasszal minden héten, nyáron kéthetente) százával parkolnak az autók a füvön. Illetve valójában régen autómentes volt, de nem autómentes a nagyszerű fejlesztés óta, ugyanis egy ideje negyedóránként zúz el egy egy betonkeverő a Zichyn, szóval bevezették a forgalmat saját maguk a parkba, kivágnak egy csomó fát, beöntenek csomó betont, puccos birodalmi nosztalgiát (mert az biztos nagyság), majd autómentességet prédikálnak. Taps. Az is annyira csodálatos hogy a Puzsér kampányában használt „autómentesítéssel” akarnak ékeskedni, mert rájöttek ez a varázsformula szó, nem zavarja őket hogy épp autósítják, szétzsúfolják, túlhasználják ezt a területet valójában, hisz plusz kétmilliós látogatóforgalmat várnak évente. Közben pedig felbontják az Olof Palme sétány aszfaltját, ami fő biciklis közlekedési út (mert ugye a beépítés miatt kell betonhely a plázáknak), szóval biciklimentesítenek. Taps. (Fejlődés…. Ja nem) . Az energiatakarékosságról: Rejtélyes okból égész éjjel verőfényben úszik a vakok kertje pavilonja, bár az körbe van kerítve és zárva van. Millió lámpát toltak be eddig is a parkba, ami eddig nem volt. Öt új monstrum plázaméretű (!!!) épületet tesznek bele ami nem volt, így kizárólag nő az intézmények ökológiai lábnyoma és ezek nem is passzívházak. Az akadálymentességről: Nagyon nem akadálymentes a liget, az elkészült sportpályát nem lehet a szegélykő miatt megközelíteni az Ocskairól, de a szegélykő mindenütt másütt is megvan. A vakok kertjének házirendje kizárólag látók által olvasható betűvel van kitéve (sic) … Very akadálymentes (Ja nem, egyáltalán nem) Annyira parasztvakítás az egész. Nettó hazugság. Arról szól, hogy lesz sok sajátláb vendéglő, kockakő, rózsakert, meg konferenciaterem meg bolt meg kassza, majd a haverok lejönnek osztrigázni budáról, majd hazamennek a zöldövezetükbe. A proli meg ne akarjon pihenni itt. Piknikezzen a piknikbüfében (oximoron). Nyomorult rablás az egész, plázásítás, a fogyasztói kasszakultúra betolása a parkba, szellempusztítás, a pihenés ellopása, pont azok által akiknek vigyázni kellett volna rá. Szégyeljék magukat.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 3 =