Hamarosan elkészül a Városliget parkfejlesztésének első üteme


Hamarosan elkészül a Városliget parkfejlesztésének első üteme
Olvasási idő: 3 perc

A Liget Budapest Projektben az év végére több kiemelt fejlesztés is elkészül.

Európa legnagyobb kulturális fejlesztése, Magyarország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkája a Városliget teljes megújítása. A park megújításának első üteme a végéhez közeledik, míg a Néprajzi Múzeum és az Állatkert bővítéseként megvalósuló Pannon Park már jó ütemben épül. Történetének legnagyobb rekonstrukcióját követően a Szépművészeti Múzeum most októberben, a teljes körűen felújított Olof Palme Ház helyén létrejövő Millennium Háza pedig a jövő év közepén nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

liget fejlesztések Hamarosan elkészül a Városliget parkfejlesztésének első ütemeAz elmúlt hetekben elkezdődött a Dózsa György úti mélygarázs megvalósítása, amit rövidesen további beruházások megindítása követ. A Magyar Zene Háza építése még idén nyáron, az Új Nemzeti Galéria kivitelezése pedig az év második felében kezdődik el. Év végére elkészülnek az egykori Szabolcs utcai klinikák helyén megvalósuló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületei, befejeződik a komáromi Csillag erőd rekonstrukciója és bővítése, valamint az Olof Palme Ház műemléki restaurálása is. A nyár végére megújul a Vakok kertje és létrejön egy korszerű, a környékbeli iskolák igényei szerint megépített sportközpont is. A parkfejlesztés első üteme is a befejezéséhez közelít, melyet alapos előkészítő munkát és kiterjedt társadalmi egyeztetéseket követően tavaly októberben kezdtek el, és amely Magyarország történetének legnagyobb léptékű kert- és tájépítészeti megújításának első lépése. A magyar tájépítészet történetében ekkora forrást még sosem fordítottak ilyen célra. A közönség már birtokba vehette a városligeti kutyás élményparkot is, amely Budapest legkomplexebb, legkülönlegesebb kutyás oázisa – naponta csaknem 1000 kutya használja. A területen lebontott épület helyén 5000 négyzetméternyi új zöldfelület jött létre.

„A Liget Budapest Projekt immár nemcsak egy nagyszabású terv, hanem maga a valóság, hiszen szinte valamennyi eleme a megvalósítás szakaszába lépett” – emelte ki a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, Baán László.

Hamarosan elkészül a Városliget parkfejlesztésének első üteme - román csarnokHetven évnyi raktárként történő használat és a látogatóktól való elzártság után közönség végre ismét birokba veheti majd a Szépművészeti Múzeum egykor legpompásabb termét, a Román Csarnokot, amely a projekt keretében nyerte vissza eredeti szépségét. Az épületrész egyedülálló falfestményeinek megújításán 70 restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A Román Csarnok felújítása mellett korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a nyugati épületszárny feletti tetőszerkezetet, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben. Utolsó munkafázisként jelenleg a műtárgyak beköltöztetése és installálása zajlik, a teljesen felújított, új állandó kiállításoknak otthont adó Szépművészeti Múzeum október 30-án nyílik majd meg a nagyközönség számára.

A Liget projekt keretében valósul meg Magyarország egyik legfontosabb múzeumszakmai fejlesztése is, ami egy új, korszerű, restaurálási és raktározási központ létrehozása, amely a barnamezős fejlesztésként a Szabolcs utcai egykori elhagyatott kórház helyén valósul meg. Az  Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum összesen több mint 350 ezer darab műtárgyát őrzi majd, végre értékükhöz méltó, világszínvonalú körülményeket biztosítva ezen nagy nemzeti közgyűjtemények felbecsülhetetlen értékű, teljes raktári állományának. 

A 145 éves Néprajzi Múzeum történetében először kap olyan épületet, melyet a gyűjtemény igényei szerint terveztek meg, ráadásul épp a Városligetben, ahol 1896-ban – a millenniumi kiállításon – először mutatkozott be a nagyközönségnek. A legizgalmasabb az egész épületben az, hogy a teteje egy hatalmas, folyamatosan látogatható zöld tetőkert lesz, amely kedvelt közösségi térként funkcionál majd. Az új Néprajzi Múzeum a tervek szerint 2020 nyarán már látogatható lesz, a mélyépítési munkálatok már javában folynak az Ötvenhatosok tere lebetonozott parkolójának helyén.

A Dózsa György úton megvalósítandó 800 férőhelyes mélygarázs építése már júniusban elkezdődött a Néprajzi Múzeum mellett, a Damjanich utcával szemben, melyet a tervek szerint az Állatkerti körúton egy 700, a Hermina úton pedig egy 275 férőhelyes mélygarázs építése követ.

Augusztusra prognosztizálható a Magyar Zene Háza kivitelezési munkálatainak elindulása a volt Hungexpo romok helyén, ez Sou Fujimoto, japán sztárépítész elfogadott építészeti terve alapján épül meg és egyfajta zenei csodák palotája lesz. A Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza év végén fordulhat kivitelezési szakaszba, miként a Városligeti Színház projekt elindulására is jó esély van 2018 végére.Previous Veleszületett anyagcserezavarok kezelésére szolgáló terápiák új útja
Next A kiskutyák tanulása

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + hat =