Mi befolyásolja a tinédzserek barátságát?


Mi befolyásolja a tinédzserek barátságát? - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 2 perc

Egy új tanulmány szerint a hasonlóan szorongó és depressziós tinik nagyobb valószínűséggel lesznek örökbarátok.

A longitudinális tanulmány górcső alá vette a szorongást, a depressziót, a társadalmi kirekesztettséget és a megfelelési kényszert a tinédzserkori barátságok végének előrejelzése céljából. A cél az volt, hogy megtudják mi miatt ér véget egy barátság. Azért, mert az egyik gyermeknek mentális problémái vannak vagy azért, mert a felek különböző mértékben szenvednek ezen problémák valamelyikétől?

Az eredmények azt mutatják, hogy a gyermekek személyes küzdelmei nem feltétlen vannak hatással szociális kapcsolataikra és a mentális egészségüknek sincs olyan hatása, hogy szükségszerűen megakadályozza annak az esélyét, hogy értékes és tartós barátságok születhessenek.

De az új, kamaszok barátságáról szóló, tanulmány alátámasztja azt a meggyőződést, hogy a boldogtalanság valóban kedvez a mély, érzelmi kötelékek kialakulásának. A Floridai Atlanti Egyetem kutatói és munkatársai azt vizsgálták, hogy a tünetek internalizálása – a szorongás, a depresszió, a társadalmi kirekesztettség és az alázatosság – előre jelezi-e a fiatalkori barátságok felbomlását.

A kérdés az, hogy a barátságok véget érnek-e egy gyermek mentális egészségi problémái miatt, vagy amiatt érnek véget, hogy különböző mértékben szenvednek a felek ezen problémák egyikétől?

A tanulmány vezetőszerzője Fanny-Alexandra Guimond, az Ottawai Egyetem pszichológia professzora. Társszerzői Brett Laursen, Ph.D., a FAU Charles E. Schmidt Tudományegyetem Pszichológiai Tanszékének professzora, Amy C. Hartl, aki Ph.D. fokozatát az FAU-ban szerezte meg és Antonius H. N. Cillessen Ph.D., aki pszichológia professzor a Radboud Egyetem Viselkedéstudományi Intézetében.

A vizsgálatban 397 connecticuti fiatal (194 fiú, 203 lány) vett részt, akik összesen 499 azonos nemű, lány-lány, fiú-fiú barátságot kötöttek. A mintába bekerült fiatalokat 13 éves kortól a 12. évfolyam, tehát a középiskola végéig figyelték meg. A vizsgálatot a tanárok elmondásai és a gyerekek saját beszámolói alapján készítették, azokat a jeleket keresve, amelyek a barátság végét mutatják.

Az eredmények nem támasztották alá, hogy a sajátos internalizált tünetek a barátság végét jósolnák meg, még szélsőséges vagy klinikai szinten sem. Tanulmány egyik fontos megállapítása, hogy „a gyermekek személyes, belső küzdelmei nem befolyásolják feltétlenül károsan társadalmi kapcsolataikat”– mondta Laursen. A mentális egészségi állapot hatásai nem szükségszerűen csökkentik az esélyét egy értékes barátság létrehozásának és fenntartásának.”

Ehelyett az eredmények azt mutatják, hogy minél több az eltérés a barátok szorongásos és depressziós tüneteiben, annál nagyobb a barátság instabilitásának esélye. Vagyis az egymáshoz hasonló fiatalok nagyobb valószínűséggel maradnak barátok egyik évről a másikra, mint azok, akiknél eltérő mentális állapotot állapítottak meg.

„A hasonló viselkedésre utaló magatartás rendkívül fontos egy barátság megóvásánál – mondta Laursen. A megosztott érzések és a közösen átélt tapasztalatok azok, amelyek összetartanak egy kapcsolatot.”

A legtöbb szempontot alapul véve a fiúk és a lányok nem különböztek egymástól a barátság instabilitásának előrejelzésében.  Egy kivétel azonban akadt: az alázatosság. Ugyanis fiúk esetében a felek alázatosságának mértéke növelte a kapcsolat instabilitását, a lányoknál azonban pont, hogy stabilizátorként működött.

„A fiúk azok, akikben nagyobb a versenyszellem, jobban konfrontálódnak. Az, hogy kevésbé alázatosak, behódolóak egymással szemben eredményezi azt, hogy sok fiú szeret, például sportolni és versenyezni; – emelte ki Laursen ­­– a lányok viszont hajlamosak a behódoló magatartást arra felhasználni, hogy támogassák egymást, empatikusak legyenek, ami viszont erősíti a köteléket.”

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a baráti felek lelki nehézségei ugyan hatással vannak a kapcsolatokra és ezeket figyelembe is veszik a barátok, de a hangsúly, amiért egy barátság felbomlik azon van, hogy más a két fél karaktere, más a viselkedése, és ezért nem olyan stabil a kapcsolat köztük.

Amikor a gyermekek nehezen barátkoznak, vagy nehezen tartják meg barátaikat, akkor fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy hozzájuk hasonló barátokat válasszanak, különben nagyon gyakran lesznek a barátokból ex-barátok.Previous Mit tehetünk azért, hogy kutyánknak hosszú és boldog élete legyen?
Next A sorozatos bűnelkövetők segíthetnek megmenteni a tigriseket

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 5 =