A sorozatos bűnelkövetők segíthetnek megmenteni a tigriseket


A sorozatos bűnelkövetők segíthetnek megmenteni a tigriseket
Olvasási idő: 2 perc

A földrajzi profilalkotáshoz használt eszköz, amely segít elfogni a sorozatos  bűnelkövetőket segíthet az emberek és a tigrisek konfliktusából származó áldozatok számának csökkentésében is.

A kutatás eredményei megoldást nyújtanak arra hogyan éljenek együtt a szumátrai falusiak a tigrisekkel. Ez a megoldás mindkét fél számára hasznos lenne, ugyanis megóvná az embereket a tigristámadásoktól, valamint a nagymacskákat is az orvvadászok megtorló mészárlásaitól.

Az innovatív, természetvédelmi tanulmány és a Nature Communications-ben megjelent kutatás eredményei segítenek megértetni, hogyan élhetnek együtt a tigrisekkel a szumátrai falubeliek. Ha preventív módon használnák a kutatás eredményeit, akkor felére lenne csökkenthető a támadások száma és a tigriseket is megmentené az orvvadászoktól, illetve a megtorló mészárlástól.

Dr. Matthew Struebig a kenti Egyetem természetvédelemmel és Ökológiával foglalkozó Durrell Intézetétől, az Antropológiai és Természetvédelmi Iskolától Dr. Freya St. John és a Bangor Egyetemökológusai és társadalomtudósok fogtak össze annak érdekében, hogy feltárják, hol lehet az ember-tigris konfliktusba a leghatékonyabban beavatkozni.

A tigrisek a kihalás szélén állnak az erdőirtások és üldöztetések következtében.

Erősen veszélyeztettek, egyúttal veszélyes fenyegetést is jelentenek, azonban a szumátrai tigrisek továbbra is együtt élnek az emberekkel, bepillantást engedve a veszélyes vadon élő állatok és az ember kapcsolatába. Évente több milliót költenek arra, hogy csökkentsék a vadállatok emberi veszélyeztetettségének kockázatát, és csökkentsék a helyi állattartó gazdák veszteségeit.

Azért, hogy feltárják az emberek és tigrisek között lévő legfőbb konfliktust a kutatók összekapcsolták azokat az adatokat, amikből kiderül, melyek azok a területek, ahol a leggyakrabban találkoznak emberek a tigrisekkel. A 2386 szumátrai megkérdezéséből származó adatok arra vonatkoznak, mennyire tudják tolerálni az emberek a vadonélő állatokat. A kockázati térkép megalkotásához 13 évnyi, ember-tigris találkozás adatait használták fel, hogy egy olyan földrajzi profilt, kifinomult statisztikai technikát kapjanak, amelyet korábban már világszerte használtak arra, hogy előre jelezzék a sorozatos bűnelkövetők tartózkodási helyét, ahol bűncselekményüket elkövették.

A tigrissel való találkozás kockázata általában nagyobb erdők, folyók, továbbá lakott falvak közelében, de a földrajzi profilalkotás három olyan helyet lokalizált, ahol különösen magas volt a kockázat. Ugyanakkor a kérdőívek arra is rámutattak, hogy az emberek tigrisekkel szembeni toleranciájának mértéke szorosan összefügg attitűdjeikkel, érzelmeikkel, viselkedési normáikkal, valamint spirituális hitükkel.

Az információk összevonásával a kutatócsoport ki tudta emelni azokat a falvakat, ahol a kockázat kifejezetten magas volt, viszont a tolerancia szokatlanul alacsony. Ez az eredmény pedig értékes információval szolgált olyan szervezetek számára, mint a Fauna & Flora Nemzetközi Természetvédelmi Szervezet, amely támogatja az indonéz hatóságokat és más szomszédos, országbeli partnereiket a nagyobb konfliktusokba történő beavatkozással.

A tanulmányban alkalmazott módszerek rendkívül jelentősek, és új lehetőségeket nyitnak a célzottabb intézkedések felé, amelyek nem csak a hatékonyságot növelik, hanem – ami még fontosabb – a beavatkozások következtében biztosítják, hogy kevesebb ember és tigris sérüljön. A kutatásból számszerűsíthetően kiderült, hogy az eljárással a támadások 51%-a megelőzhető, amely konkrétan 15 tigris megmenekülését jelenti.

Dr. Struebig véleménye szerint az emberek elfogadókészségének megértése kulcsfontosságú a veszélyes fajok megmentésében, és ez különösen igaz a tigrisekre nézve, akik számára gyors beavatkozásra van szükség a faj kihalásának megakadályozásának érdekében. Azért eredményes, hogy fel lehet térképezni hol bukkannak fel leginkább a tigrisek és hol a legkevésbé elfogadóak a lakosok a vadállatokkal szemben, mert így azokon a helyeken, közvetlenül lehet beavatkozni. Azért jelentős ez a megoldás, mert nagyon jól fel lehet használni a gyakorlatban és költségmegtakarítást, illetve megmentett életeket eredményez.

 Previous Mi befolyásolja a tinédzserek barátságát?
Next Sebezhető adatokból álló emberi énünk

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − tizenöt =