A bölcsességfogak problémái


A bölcsességfogak problémái
Olvasási idő: 2 perc

Évente mintegy 3 ezer bölcsességfog-eltávolító beavatkozást végeznek a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján.

A magas esetszám hátterében legtöbbször a rossz növekedési pozíció és az ebből adódó fogszabályozás áll. A bölcsességfogak problémái elsősorban abból erednek, hogy ezek a fogak hamarabb romlanak, szuvasodnak a nem megfelelő és nehézkes tisztítás miatt. A bölcsességfogak – problémás jellegük miatt – különleges szerepet töltenek be a fogászatban. Jellemzően az utolsóként előtörő maradófogaink, amik általában 18-25 éves kor körül jelennek meg. De meglepő módon már jóval korábban is gondot okozhatnak. Noha a felnőttek 13 százalékánál nem bújnak elő, a legtöbb embernek négy bölcsességfoga van, amelyek az esetek egy részénél semmilyen gondot nem okoznak – mondja dr. Joób-Fancsaly Árpád, a Semmelweis Egyetem Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika intézetvezető-helyettese.

A felnőttek 70-80 százaléka azonban szenved valamilyen problémától a fog elhelyezkedése miatt.

Ezek kellemetlen panaszokat tudnak okozni, mert a szájüregben leghátul elhelyezkedő bölcsességfogak gyakran nem férnek el az állkapocsban. Vagy sokszor ferdén nőnek ki, így nyomják a szomszédos fogat és ez fájdalmat okozhat. A 18-30 éves korosztály esetében a fogszabályozó orvos javaslatára veszik ki ezeket a fogakat, ugyanis a helyhiány miatt torlódás alakul ki. Ez a hosszadalmas fogszabályozó kezelések során további panaszokhoz vezethet. Abban az esetben, ha már 8-10 éves korban kiderül a fog rossz növekedési pozíciója, akkor a csíra állapotban lévő bölcsességfogakat is eltávolíthatják. De érdemes megvárni a 16-18 éves kort, amíg az állkapocs teljesen kifejlődik, hiszen így az is előfordulhat, hogy végül gond nélkül kinőnek. Ebben az esetben erős fog válhat belőlük, amelyek ugyanolyan rágófunkciót töltenek be, mint a többi, és a tisztításuk sem okoz problémát.

A bölcsességfogak eltávolítása az esetek egyharmadában normál foghúzást jelent, kétharmad részben azonban műtéti eljárással történik.

Ekkor a gyógyulási folyamat is lassabb. Ugyan az íny gyorsabban – általában 10 nap alatt – regenerálódik, a csontgyógyuláshoz majdnem fél év kell, a csontüreg ugyanis ennyi idő alatt töltődik fel az új csonttal. Akik úgy döntenek, hogy megtartják a bölcsességfogukat, azoknak érdemes minden évben panoráma röntgennel nyomon követni a fogaik állapotát. Annak érdekében, hogy azok később se okozhassanak gondot, és megelőzzék például a ciszták kialakulását. Ezek ugyanis számtalan további panasszal járhatnak, hiszen a gyulladásos folyamatok következtében elszaporodnak a baktériumok, amelyek akár hajhulláshoz és bőrbetegségekhez is vezethetnek – teszi hozzá a fogsebész. A bölcsességfogak problémái is szóba kerülnek majd a május 27-i Semmelweis Egészség Napokon.

A május 27-i Semmelweis Egészség Napokon a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. A részletes program és a regisztráció itt érhető el.Previous Alternatív üzemanyagok és a karbonsemleges repülés víziója I. rész
Next Alternatív üzemanyagok és a karbonsemleges repülés víziója II. rész

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − tizenhét =