A futás pszichológiája, flow-élmény elérése


A futás pszichológiája, flow-élmény elérése - Tippek, tanácsok
Olvasási idő: 3 perc

A flow, más szóval áramlatélmény egy komplex dolog, amely során az emberben olyan pozitív érzések alakulnak ki, hogy a maximum teljesítményt tudja nyújtani.

Sokan vizsgálták már ezt a jelenséget, hiszen ki ne szeretné tudni, hogyan tudjuk önmagunkat a legproduktívabb állapotba hozni? Mert egy olyan tudatállapotot kialakítani, melyben a koncentráció és az élvezet egyesül, nem egyszerű. Több tényező szükségeltetik hozzá. Csíkszentmihályi Mihály, magyar-amerikai pszichológus volt a flow-élmény megalkotója. Több könyve is azt taglalja, hogyan érhetjük el az áramlatélményt. A világhírű pszichológus már 1975-ben lejegyezte a felfedezését, ám a mai napig sok ember számára rejtély, hogyan érhető el az állapot. Aki mélyebben akar belemélyedni a témába annak ajánljuk, hogy olvassa el Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat – A tökéletes élmény pszichológiája vagy a Futás öröme című könyvét, aki viszont gyorsan szeretne információkat kapni, az ebből a cikkből is sok mindent megtudhat.

Már a futás elején eldől minden!

Amikor az ember elindul futni, már az első kilométer megtétele után érezheti, hogy milyen eredménnyel fog végezni. Vannak napok, amikor nehéz még az elindulás is, lábunkon mintha mázsás súlyokat kellene cipelni és a légzésünk is szabálytalan. Máskor pedig önmagunkat is meglepve, mintha elraktározott energiák szabadulnának fel, könnyedén teljesítjük a kitűzött távot. Egyértelmű, hogy az utóbbi sokkal motiválóbban hat az emberre és az edzés végén is elégedettebbek lehetünk.

Miért érdemes a flow-élmény elérésére törekedni?

A magas koncentráltságnak köszönhetően, csakis a futásra fogunk összpontosítani. Nincs lehetőség a bevásárlólistán, a problémáinkon vagy a még el nem végzett feladatokon agyalni. A külvilág kizárásával, teljesítményünk a maximálisra növekedhet, így érve el a legproduktívabb állapotot. Olyasfajta lendületet ad ez az állapot, hogy úgy érezzük, akár egész álló nap is képesek lennénk futni. Nem érez az ember fáradtságot, vagy nehézséget, csakis kizárólag a lendületet, ami végeláthatatlannak tűnik.

A jó hír, hogy bárki képes lehet megtapasztalni a futás ilyenfajta élményét. Ehhez viszont szükséges a megfelelő fizikum. A kihívás és készségeink közötti egyensúly megtalálása kulcsfontosságú lehet. Az első alkalmak mindig nehezek, hiszen testünk még nincs hozzászokva ehhez a mozgásformához. Ha viszont kitart az ember és rendszeresíti a futások számát, nem csak a fizikai állapota javul, hanem az esélye is növekszik a flow-élménynek, ezzel is közelebb kerülve egy teljesebb élethez. Jelenleg is kutatások folynak a személyiség és az áramlatélmény közötti összefüggésekről. Vannak jellemzők, melyek egy adott embert hajlamosabbá tesznek a flow-élményre. Ilyen például a lelkiismeretesség, az elszántság és a motiváltság. Beleeshet az ember abba a hibába, hogy azt gondolja, életében olyan dolgok okoznak valós boldogságot, mint egy sorozat megnézése vagy egy videójátékban való győzelem. Azonban ezek csak pillanatnyi dolgok, a valós testi és lelki boldogsághoz vezető út egyik foka a flow-élmény is lehet.

A flow-élmény eléréséhez olyan apróságokkal is hozzájárulhatunk, mint például az, hogy:

  1. Mentálisan felkészítjük magunkat az élmény elérésére. Ha a futást azzal az elvárással kezdjük el, hogy törekedni fogunk az élmény elérésére, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy ez így is lesz.
  2. Emellett többen úgy vélekedtek, hogy az órájuk figyelésének mellőzése is nagyban segíti azt, hogy átszellemüljünk. Ennek tudatosítása is hozzájárulhat az élmény átélésében.
  3. Bár 100%-os recept nincsen, de az is segíthet, ha tisztázzuk magunkkal céljainkat. Ez hosszú és rövidtávú célokra is értendő. Ha reális célokat választunk, az nem csak a flow-élmény elérésében segíthet, hanem a motivációnk megtartásában is.

Érdemes kihívások elé állítani önmagunkat

Összességében a futás közben kialakuló flow-élmény középpontjában az áll, hogy a teljesítményünk és hatékonyságunk a legmagasabb szintekre emelkedjen. Igaz, életünk során nem csak a futás idézhet elő flow-élményt, de ez a sportág lehetőséget nyújt annak könnyebb elérésére. Ennek az élménynek a megtapasztalása a sportban motivációt, az életben pedig kitartást ad. Miért akarná bárki kihagyni ezt?

 

Források:Previous Új fúziós energiarekord az Energiatudományi Kutatóközpont részvételével
Next A Maldív-szigetek világító homokpartja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =