Új ásványt fedeztek fel Rudabányán


Új ásványt fedeztek fel Rudabányán - Nemzetközi Ásványtani Társaság
Olvasási idő: < 1 perc

Új ásványra bukkant egy amatőr kutató Rudabányán, az ásvány neve Rudabányait lett a Nemzetközi Ásványtani Társaság (IMA) elfogadása után.

Új ásványt fedeztek fel RudabányánFehér Béla, az intézmény ásványtárának vezetője szerint a mostani felfedezés szakmai szenzációnak számít, mivel a világban ismert mintegy ötezer ásványból mindössze kilenc olyan van ezzel az újjal együtt, amelyet a mai Magyarország területén fedeztek fel.

A leletet Koller Gábor pilisborosjenői amatőr ásványkutató találta az egykori vasércbánya Adolf bányarészében még hét évvel ezelőtt és meghatározásra eljuttatta a múzeumba. Ilyenkor a szakemberek két szempontból vizsgálják meg az ásványt: egyrészt milyen a kémiai összetétele, másrészt milyen a szerkezete. Az új anyagról kiderült, hogy olyan a szerkezete, amelyet korábban még nem ismertek, innentől vált igazán izgalmassá a lelet.

Az intézmény ásványtárához kapcsolódik egy komoly civilbázis, az ásványbarátok olyan köre, akik rendszeresen adnak be általuk gyűjtött anyagokat vizsgálatra. Az új ásvány meghatározását Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem és Herman Ottó Múzeum munkatársa, Hertha Effenberger a bécsi egyetemtől, Fehér Béla és Zajzon Norbert a Miskolci Egyetemtől végezték el, majd nyújtották be elfogadásra az IMA illetékes bizottságának.

A harminc tagból álló testületnek minden ilyen javaslatot legalább kétharmados arányban kell elfogadnia, ez ebben az esetben megtörtént. A kutatók a Rudabányait nevet adták az új ásványnak.

MTI Fotó: Vajda JánosPrevious Megtalálták a szalamiszi csata görög hajóhadának gyülekezési helyét
Next Orosz űrhajó - holdutazás a Föderációval

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 10 =