Megtalálták a szalamiszi csata görög hajóhadának gyülekezési helyét


Megtalálták a szalamiszi csata görög hajóhadának gyülekezési helyét
Olvasási idő: < 1 perc

Görög régészek megtalálták azt a helyet Szalamisz szigeténél, ahol Kr.e. 480-ban a görög hajóhad gyülekezett a perzsák ellen vívott tengeri csatához.

Megtalálták a szalamiszi csata görög hajóhadának gyülekezési helyétAz Athéntól mintegy 16 kilométerre nyugatra elterülő sziget keleti partjainál lévő Ampelakiai-öbölben egy húsztagú régészcsoport végzett egy hároméves tudományos program keretében víz alatti kutatásokat 2016 végén. A görög kulturális minisztérium szerint a 2016. évi kutatási terület az öböl nyugati részére terjedt ki. Ez volt az ókori hellén Szalamisz kereskedelmi és valószínűleg haditengerészeti kikötője, amely a legközelebb esett az athéni városállamhoz Pireusz három kikötője után. Ez volt az a hely, ahol a görög városállamok egyesített hajóhadának egy része összegyűlt a K.r. 480-ban zajlott hatalmas csata előestéjén.

Megtalálták a szalamiszi csata görög hajóhadának gyülekezési helyétA Szalamisz ősi kikötőjére való utalások fellelhetők két ókori görög földrajztudós, Szkilakosz és Sztavronasz munkáiban is. A tárca közleménye szerint az öböl három részén találtak elsüllyedt régiségeket, amelyek a tengerszint váltakozása miatt hol előbukkannak, hol elmerülnek az öböl vízében. A sekély vízben kikötői építmények, sáncok, és különböző épületek nyomaira bukkantak. A szakemberek légi felvételek, fényképes felmérések és az összes látható nyom építészeti dokumentációjának elkészítése nyomán megalkották a térség első víz alatti régészeti térképét, amely a jövőbeni tudományos kutatások alapját fogja képezni.

A görög hajóhad szalamiszi győzelme a kétszeres túlerőben lévő perzsa hajóhad fölött vetett véget a perzsák égei-tengeri uralmának.Previous Tikverőzés, avagy a mohai farsangbúcsúztató
Next Új ásványt fedeztek fel Rudabányán

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + 1 =