Plusz 1 milliárd hektárnyi erdő enyhíthetné a globális felmelegedést


Plusz 1 milliárd hektárnyi erdő enyhíthetné a globális felmelegedést
Olvasási idő: < 1 perc

A szakértők szerint a globális hőmérséklet 2030-ra az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 °C-kal fog emelkedni.

De az erdő és a fák segíthetnek megakadályozni ezt. Egy új elemzés szerint közel 1 milliárd hektárnyi újonnan létrehozott erdő képes lenne az 1800-as évek óta légkörbe került mintegy 300 gigatonna szén-dioxid kétharmadát eltávolítani. A Marylandi Egyetem kutatója Laura Duncanson szerint az erdők az egyik legnagyobb természeti szövetségünk az éghajlatváltozás ellen.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentése szerint 1 milliárd hektárnyi erdőt kell telepíteni ahhoz, hogy 2050-re korlátozzák a globális felmelegedést. Közel 80 000 műholdfotót elemeztek az aktuális erdészeti lefedettség érdekében. Ezután kategorizálták a talajt 10 talaj- és éghajlati jellemző alapján. Ezzel azonosították azokat a területeket, amelyek többé-kevésbé alkalmasak a különböző típusú erdők számára. Miután levonták a meglévő erdőket és területeket, ahol a mezőgazdaság vagy a városok dominálnak, kiszámították, hogy a bolygó mennyire képes fák telepítésére.

A Föld természetesen támogathat az Egyesült Államok területén 0,9 milliárd hektárnyi további erdőt. Anélkül, hogy az a meglévő városi vagy mezőgazdasági területeket érintené. Ezek a telepített fák az elkövetkező évtizedekben 205 gigatonna szén-dioxidot tudnak eltávolítani a légkörből. Ez nagyjából ötszöröse a globálisan 2018-ban kibocsátott mennyiségnek. 

Az erdők számos további előnnyel járnak, beleértve a fokozott biológiai sokféleséget, a jobb vízminőséget és a csökkent eróziót.Previous Áttörés lehet a száraz szem betegség gyógyításában
Next Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + 4 =