Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem


Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem
Olvasási idő: 2 perc

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2019. július 8–15. között ismét megrendezi nyári egyetemét a határon túli magyar anyanyelvű egyetemista és főiskolás hallgatók számára.

Az idén már 24. alkalommal megrendezett nyári egyetem már kilenc (jogtudományi, természettudományi, humántudományi, informatikai, társadalomtudományi, tanító- és óvóképzési, pedagógiai és pszichológiai, gyógypedagógiai) szekció, valamint a Kárpát-medencei Szakkollégiumi Konferencia bevonásával zajlik és becsatlakozott az ELTE Határon Túli Intézmények Fóruma is.

A szekciók:

 1. Gyógypedagógiai szekció: „Hass, alkoss, gyarapíts” – Művészet, kreativitás, társadalmi befogadás
 2. Humántudományi szekció: Az Osztrák-Magyar Monarchia és a közép-európai identitás a 19-20. században
 3. Informatikai szekció: Az 5G és ami mögötte van
 4. Jogtudományi szekció: A titok védelmének és feltárásának jogi lehetőségei
 5. Pedagógiai és Pszichológiai szekció: Mit üzen a testünk?
 6. Kárpát-medencei Szakkollégiumi Hallgatói Konferencia alprogramjai
 7. Tanító- és óvóképzési szekció: A digitális kor gyermekeiről – érettség, kihívások, élménypedagógia
 8. Társadalomtudományi szekció: Társadalom kívülről és belülről: a szolidaritás, elvándorlás, személyiség társadalomtudományi nézőpontból
 9. Természettudományi szekció: A kommunikáció

Az esemény az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 2019. július 9-15. között zajlik és lehetőséget kíván teremteni arra, hogy Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék magyar ajkú hallgatói anyanyelvükön képezhessék tovább magukat szaktárgyuk egy-egy speciális területén. A rendezvénnyel párhuzamosan zajló ELTE Határon Túli Intézmények Fóruma szakmai programon az ELTE és külhoni partneregyetemek vezetői egyeztetnek a felsőoktatási kapcsolatok fejlesztéséről, további együttműködési és pályázási lehetőségekről.

Az „Egységben a tudomány” mottót viselő rendezvény szekcióinak közös megnyitója 2019. július 9-én 9 órakor lesz az ELTE Aula Magnájában.

Az ünnepélyes megnyitót követően a rendezvény nyitóelőadását Dr. Horváth László, az Eötvös Collegium igazgatója tartja Az Archimédés-palimpsestus: egy kézirat kalandos története címmel.

A program résztvevőinek a száma idén is eléri a 180 főt. A program létjogosultságát és sikerét jelzi többek között az is, hogy évről évre több mint 100 fiatal részvételével zajlik: 2011-ben 115, 2013-ban 126, 2014-ben már 144, 2015-ben 151, 2016-ban 117 hallgató. 2017-ben 157 hallgató vett részt a programokon. A résztvevő oktatók száma várhatóan eléri a 60 főt.

Az elmúlt hat év során a szekciók szakmai munkájában összesen több mint 600 határon túli magyar egyetemista vett részt és többen közülük visszajárói a magas szakmaiságot garantáló kurzusoknak. A programok a hallgatói visszajelzések tükrében is évről évre színesednek és nagyszerű továbbképzési és kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a résztvevőknek, akik tudással feltöltekezve térhetnek haza szülőföldjükre.

A Nyári Egyetem prioritásai és gyakorlati megvalósulása:

 • Kárpát-medencei tudományos/hallgatói közösség kiépítése,
 • anyaországi kötődés erősítése és anyanyelv-használat lehetősége,
 • regionális versenyképesség támogatása.


Previous Plusz 1 milliárd hektárnyi erdő enyhíthetné a globális felmelegedést
Next A német csótányok megállíthatatlanok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + tizenhét =