Korlátozás neonikotinoid rovarirtó szerekre


A rovarirtó szerek betiltása a méhek védelméért.
Olvasási idő: < 1 perc

Pénteken elfogadta az Európai Bizottság azt a határozatot, amelynek értelmében

2013. december 1-jétől az egész Európai Unióban korlátozzák három úgynevezett neonikotinoid rovarirtó szer alkalmazását. Azokét, amelyeket ártalmasnak találtak a méhekre – jelentette be Frédéric Vincent, a brüsszeli testület egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős szóvivője.

A Vidékfejlesztési Minisztérium ugyanakkor továbbra is úgy ítéli meg az Európai Bizottság május 24-én megjelent sajtóközleménye alapján, hogy az megerősíti az április 29-én, a fellebbviteli bizottságban történt megállapodás eredményét. Eszerint a bizottsági – a három neonikotionid hatóanyagcsoportba tartozó csávázószer használatának két évre való felfüggesztése – javaslat nem kapott többséget a tagállamok részéről. Ezért a korlátozó intézkedés nem vált jogerőssé, de a bizottság tovább folytatja az eljárást a korlátozó javaslatának elfogadására.

A bizottság által kiadott közlemény a következőket ismerteti

A tagállamok hatóságainak szeptember végéig kell módosítaniuk vagy visszavonniuk a a rovarirtó szer alkalmazására kiadott engedélyeket. A meglévő készleteket pedig november 30-ig lehet felhasználni. A tilalom nem vonatkozik az üvegházi vagy a virágzás utáni felhasználásra. Ahol vagy amikor a méhek nem kerülhetnek tömegesen érintkezésbe a szerekkel. A bizottság kiemeli, hogy az intézkedés a testület méhvédelmi stratégiájába illeszkedik. Melynek keretében az EU társfinanszírozást nyújt tagállami méhészeti programok támogatásához, tanulmányok elvégzéséhez. Azt remélik, kiderül, mi okozza a méhek pusztulását.

A rovarirtó szer betiltását Magyarország kifejezetten ellenezte. Arra hivatkozva, hogy Magyarországon semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy ha a rovarirtó szer az előírásoknak megfelelően van használva, akkor bármilyen jelentős fenyegetést jelentenének a méhállományra. Ezek a vegyszerek, amelyeket a vetőmagok csávázásra használnak, hogy a földbe vetett magvak védettek legyenek a kártevő rovaroktól, egyáltalán nem, alig vagy csak nagyon nehezen pótolhatóak a mezőgazdaságban.Previous Háromdimenziós nyomtatóval készített táplálék
Next Lendület-program 2013

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − nyolc =