Biztonságos az új Alzheimer-gyógyszer


Biztonságos az új Alzheimer-gyógyszer
Olvasási idő: < 1 perc

A klinikai vizsgálatok szerint biztonságos az az új Alzheimer-gyógyszer,

Biztonságos az új Alzheimer-gyógyszeramely az első eredmények alapján sikeresen szünteti meg a betegségre jellemző agyi fehérjelerakódást. A Nature tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint az új szer, az aducanumab az eddigi vizsgálatok alapján biztonságos és megállítja az emlékezetvesztést is.

A szer hatásainak alapos értékelését lehetővé tevő, nagyobb léptékű kutatások már elkezdődtek. Az Alzheimer-kór gyógyítását kutató tanulmányok régóta vizsgálják, hogyan lehet harcolni az agyban képződő amyloid-lerakódások ellen. A jelenlegi kutatást, amelyben a szer biztonságát tesztelték, 165 páciens bevonásával végezték.

A kutatás egy év kezelés után azt is kimutatta, hogy minél nagyobb a dózis, annál hatékonyabban pusztítja a szer a lerakódásokat. A kezelés után memóriateszteket is végeztek és pozitív hatásokat állapítottak meg. Bár húsz résztvevő mellékhatásokat – többek között fejfájást – tapasztalt, illetve azt is megállapították, hogy minél nagyobb volt a dózis, annál gyakoribbá vált a mellékhatás.

A kutatás harmadik, jelenleg is folyó fázisában két különálló tanulmányt végeznek, ezekbe 2700 pácienst vonnak be Észak-Amerikából, Európából és Ázsiából, hogy a szernek az Alzheimer-kór tüneteire gyakorolt hatását kimerítően kivizsgálják.

Alfred Sandrock, a szert kifejlesztő – és a Zürichi Egyetemmel együttműködve tesztelő – amerikai cég egyik vezetője azt reméli, hogy a jövőben olyan embereket sikerül meggyógyítani, akik még a betegség tüneteit sem tapasztalják, csak a lerakódások mutathatók ki az agyukban, ami valószínűsíti, hogy egy nap Alzheimer-kórt diagnosztizálnának náluk.

A kór gyógyításának kutatása során sok csalódás érte a tudósokat: már több mint egy évtizede, hogy új Alzheimer-gyógyszer került forgalomba. A brit Alzheimer-kutató Társaság vezetője, James Pickett a BBC-nek elmondta: nincs olyan gyógymód jelenleg, ami közvetlenül lassítaná a kór előrehaladását. Tehát egy olyan szer, amely az amyloid-lerakódások elpusztításával állítaná meg a betegséget, jelentős lépés lenne.

Más Alzheimer-kutatók azonban óvatosságra intenek, mert a vizsgálatok korai szakaszában sok szer mutatkozik sikeresnek, amely azonban később, a nagy léptékű tesztek során elbukik.Previous Hűtőruha amerikai mérnököktől
Next A legrégebbi Magyarországon nyomtatott könyv

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − egy =