100 millió éves mikrobát élesztettek fel


100 millió éves mikrobát élesztettek fel
Yuki Morono (balra) és Steven D'Hondt (szélső jobbra) a JOIDES Resolution kutatófúrógép fedélzetén (Fotó az IODP JRSO jóvoltából)
Olvasási idő: 2 perc

A japán Tenger-Föld Tudomány és Technológia Ügynökség csapata 100 millió éves mikrobát élesztett fel.

A tudósok képesek voltak arra, hogy a mikrobák enni, sőt szaporodni tudjanak a tengerben töltött sok-sok év után is. Így ez a kutatás rávilágított a föld legprimitívebb fajainak figyelemre méltó túlélő erejére. Ráadásul most bebizonyosodott, hogy több tízmillió évig létezhetnek minimális oxigénnel, alig táplálkozva, mielőtt újból életre kelnének a laboratóriumban. Mivel ezeket a Csendes-óceán déli részének tengerfenékéről származó mintákat több mint 100 millió évvel ezelőtti időre datálják, az is bebizonyosodott, hogy az élőlények sok éven át hibernált állapotban maradhatnak.

Nagyított kép, amelyen a mikrobák 101,5 millió éves üledékből felelevenültek. (Kép: JAMSTEC)
Nagyított kép, amelyen a mikrobák 101,5 millió éves üledékből felelevenültek. (Kép: JAMSTEC)

Az eredmény azért is jelentős, mivel az a terület, ahonnan a mikrobákat összegyűjtötték, sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaz üledékében, mint a normálisnak számító területeké. Így messze nem ideális hely az élet fenntartására ennyi éven keresztül. Plusz érdekesség, hogy szinte az összes mikrobát újra tudta éleszteni a kutatócsoport. Pedig ezekben a mikrobákban az energiaszint sokkal alacsonyabb volt, mint a felszíni területeken megfigyelt mikrobáké.

Yuki Morono, a JAMSTEC vezető tudósa elárulta, hogy a kutatás fő témájaként szerették volna megtudni, hogy a mikrobák meddig tudják fenntartani életüket táplálék hiányában.

A JOIDES Resolution kutatófúrógép fedélzetén a csapat számos üledékmagot fúrt 100 méterrel a tengerfenék alá és közel 6000 méterre az óceán felszíne alatt. A tudósok megállapították, hogy az összes magban oxigén volt jelen. Ez azt sugallja, hogyha az üledék lassan, egymillió évente legfeljebb egy-két méter sebességgel halmozódik fel a tengerfenéken, az oxigén pedig egészen mélyen is jelen lehet. Az ilyen körülmények lehetővé teszik, hogy az aerob mikroorganizmusok – amelyek életéhez oxigénre van szükségük – több millió éves geológiai időskálán túl is életben tudnak maradni.

Eleinte szkeptikus voltam. De azt tapasztaltuk, hogy a 101,5 millió évvel ezelőtt lerakódott üledék mikrobáinak akár 99,1%-a is életben volt még és kész volt enni – mondta Morono.

 Previous Kék Hold - Októberben kétszer is telihold lesz
Next 45 pozitív hangú üzenet pandémia idejére

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =