Kék Hold – Októberben kétszer is telihold lesz


Kék Hold - Októberben kétszer is telihold lesz
Olvasási idő: 2 perc

Ritka, hogy két telihold legyen egy hónap alatt. 

Ennek alkalmából a második teliholdat kék holdnak nevezik, De aki azt várja, hogy valóban kék lesz az csalódni fog, mert valójában nem tűnik kéknek, hiszen az esemény nem egy szemmel látható jelenség. (A Hold csak akkor látszik kéknek, ha a Föld légkörében hatalmas mennyiségű részecske van, például egy vulkánkitörésből származó por, amelyeknek különböző mennyiségű fény különböző hullámhosszúságát szórja szét.) Az is ritka, hogy Kék Hold van, hiszen általában havonta egy teliholdat láthatunk. Ha viszont a telihold a hó legelejére esik, ugyanabban a hónapban láthatunk még egyet és idén októberben ez pont Halloween. Úgyhogy külföldön nagy lesz az őrület 🙂

Az október elsejei Holdat szüreti holdnak is nevezik. Ahhoz az időszakhoz kötődik, amikor a gazdáknak történelmileg a holdfényre kellett támaszkodniuk, ha későn dolgoztak. Valójában a szüreti hold egy régi európai név; először az Oxford English Dictionary szerint 1706-ban említik. A legtöbb évben a szüreti hold szeptemberben ragyog, de ebben az évben megvilágítja az éjszakai égboltot októberben, mivel ez az őszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső telihold , amely idén szeptember 22-ére esett. (Ennek eredményeként a szeptemberi telihold felvette a „kukorica hold” nevet.)

Az október 1-jei Hold további nevei közé tartozik az utazó hold és a vér hold  is. Ez a telihold megfelel az ázsiai őszi és szüreti fesztiváloknak, beleértve a Holdfesztivált és a Kínai Mooncake Fesztivált, valamint a koreai Chuseok szüreti fesztivált.

Még egy érdekesség, hogy a Mars 2020. október 13-án, kedden este éri el az idei évhez legközelebb eső és legfényesebb fényt, és az esti szürkület végével keleten, a láthatár felett 9 fokkal jelenik meg. Ebben a holdciklusban több kicsi meteorzápor is lesz. A legjelentősebbek az Orionidák, amelyek várhatóan ideális körülmények között óránként körülbelül 20 látható meteort fognak produkálni. A csúcsuk 2020. október 21-én szerda reggel lesz.

A következő szezonális Kék Hold 2021. augusztus 22-én lesz.Previous Svájci kezelés és gondolatok a COVID-19 vírusra
Next 100 millió éves mikrobát élesztettek fel

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + kilenc =