Spirit of Hungary – elkészült Fa Nándor új hajója


spirit of hungary - Fa Nándor hajója
Olvasási idő: 2 perc

Elkészült és március 23-án 12-17 óra között megtekinthető is volt Fa Nándor új hajója, a Spirit of Hungary, amellyel visszatér az óceáni versenyvitorlázáshoz.

A háromszoros földkerülő vitorlázó vasárnap, Székesfehérváron mutatta be a 60 lábas (18,28 méter hosszú, 5,65 méter széles, 4,3 tonna tőkesúlyú, 4,5 méter merülésű) karbon vitorlást, amellyel ennek a hajóosztálynak a világbajnoki sorozatában indul majd. A hároméves terv csúcspontja a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülő verseny lesz. A legkeményebb vitorlázó megmérettetés 1992-93-as kiírásában a magyar hajós – legjobb nem franciaként – az ötödik helyen ért célba.

A világhírű hajóépítő, Paulovits Dénes üzemében (Pauger Carbon Kft. – Magyarország) készült vitorlást Fa Nándor műhelyében fejezték be, a munka 16 ezer órát vett igénybe. A hajót Fa Nándor és Déry Attila tervezte összsúlya körülbelül 8,8 tonna. „Ezen a hajón minden alkatrész egyedi. Abszolút high-tech, mintegy harminc kilométer kábel és több kilométer kötél van beleépítve” – mondta Fa Nándor.

spirit of hungary - Fa Nándor hajója

A hajónak meg kell felelnie a versenyeket szervező IMOCA szigorú, mintegy 100 oldalas szabályzatának. A felmérő bizottság már az építés közben is ellenőrizte ennek betartását. A vízre tétel után is tesztelik majd, így például egy daruval felborítják, és a hajósnak egyedül fel kell tudnia állítani. 

A hajót az Adriára szállítják, ahol a vízen elvégzik a még hátralévő munkálatokat, majd április-májusban kerül sor a bevitorlázására. Mivel hajótervezői és -építői szempontokat tekintve a hajó megalkotása tisztán magyar produkciónak számít, a hajónévadó előtt a projektnek a „Spirit of Hungary” nevet választották

Az első verseny, amelyen a 60 éves magyar sportember szeretne részt venni, a június 1-jén rajtoló New York-Barcelona Atlanti-óceánt átszelő páros megmérettetés.

Ahol Fa Nándor társa a volt olimpikon, Goszleth Marcell lesz. Ezután következik december végén a Barcelona World Race, azaz a kétszemélyes non-stop földkerülő verseny. Több kisebb, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő viadal is szerepel a programban, a szériában kétévente hirdetnek világbajnokot. A végső cél pedig az újabb Vendée Globe-részvétel.

Fa Nándor 2012 decemberében jelentette be: 15 év után úgy döntött, hogy ismét tengeren fog versenyezni.Previous Szakemberképzés Kínában az internetes közvéleménybefolyásolásra
Next Petra csillagászati naptár is volt

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × kettő =