Erősödött a tudományba vetett hit


Erősödött a tudományba vetett hit
Olvasási idő: 2 perc

A közbizalom megrendülésének okairól tanácskoztak Kőszegen az UNESCO Nemzetközi Téli Egyetemén.

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) adott otthont február 24-28. között az UNESCO Nemzetközi Téli Iskolájának. A program a szervezet MOST – Management of Social Transformations – programjának támogatásával valósult meg.

,,Tanulás és szeretet. Sem a hírnév, sem a hatalom, sem pedig az önmagukért való eredmények nem vetekedhetnek ezekkel a tartós értékekkel”.

Kerekes Sándor, a Corvinus Egyetem volt rektorhelyettese, az iASK vezető kutatója Arthur C. Clark sci-fi író gondolatával indította a Téli Iskola elnevezésű konferenciát, melynek előadásai kedden kezdődtek a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében. A téma időszerűségét és az érdeklődést mutatja, hogy a résztvevők – kutatók, egyetemi oktatók, valamint a közigazgatásban és civil mozgalmakban dolgozó gyakorlati szakemberek – három kontinens 25 országából érkeztek a nyugat-magyarországi tudományos központba. A központi program a környezeti változások és az azokhoz köthető társadalmi folyamatok vizsgálatára és elemzésére épült. A rendezvény, amelyre 2019 után az idén másodszor kerül sor, az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális világszervezetének Társadalmi átalakulás-menedzsment programjának része és öt napig tart. 

A modern társadalmi intézmények és képviselőik képtelenek egyszerre megfelelni a hozzáértő munkálkodás és etikus viselkedés kettős körülményének. A közvélemény annak ellenére vonta-vonja meg bizalmát, hogy mára a világ gazdasági fejlődésének eredményeként az elmúlt évtizedekben kétszeresére nőtt az egy főre jutó nemzeti össztermék értéke. A világ jobban él, mint valaha.

Míg a bizalom a politikai, gazdasági élet szereplői iránt alapjaiban rendült meg, a tudományba és művelőibe vetett hit erősödött.

A világjelenség alól Magyarország sem kivétel: a bizalmi lista élén a Magyar Tudományos Akadémia áll.

Mladen Andrlic, az Európai Unió soros elnökségét adó Horvátország budapesti nagykövete azt hangsúlyozta, hogy féléves programjában országa is az európai társadalmak égető kihívásaira adandó reális és érdemi válaszok kimunkálásban, az európai polgárok igényeinek minél jobb kiszolgálásában látja feladatát.

Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a világszervezet már megalakulásakor, több mint 70 éve felismerte: a békének és megértésnek az emberiség intellektuális és morális szolidaritására kell épülnie. A tudományba vetett hit szerintünk is fontos.Previous Az első digitális egészségügyi konferencia
Next Újabb világversenyen dobogósak az ELTE joghallgatók

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =