Tudomány a kocsmában 2020


1970. Magyarország,Budapest V. Váci utca 12. Rotschild Klára divatszalonja, a Clara.
1970. Magyarország,Budapest V. Váci utca 12. Rotschild Klára divatszalonja, a Clara. - Forrás: Fortepan
Olvasási idő: < 1 perc

Interdiszciplináris tudás könnyed, informális formában. Kicsit rokonságot érezve adunk hírt erről az eseményről.

A 2016-ban indult Tudomány a kocsmában című rendezvénysorozat 2020-as előadásszériájának keretében belül idén is számos izgalmas és különleges témával jelentkezik. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) is igyekszik a különböző tudományterületek aktualitásait a nagyközönség számára is könnyen érthetővé, befogadhatóvá tenni.

A sorozat első alkalma Rotschild Klára fordulatokban gazdag életét járta körül.

Rotschild Klára divattervező kivételes életútjáról, munkájáról beszélt hétfőn Simonovics Ildikó művészettörténész egy zsúfolásig megtelt kőszegi étteremben. A mintegy másfél órás előadás egyszerre szólt divatról, kül- és belpolitikáról és a XX. század jelentős időszakának viharos történetéről.

Az előadás időszerűségét a Nemzeti Múzeumban november óta látható kiállítás adta, amely felidézi a magyar divat nagyasszonyának kivételes képességeit – legyen szó a magas divatról (haute couture), vagy azokról a nemegyszer trükkös, esetleg csalafinta eszközökről, amelyekkel sikerét megalapozta és folyamatosan táplálta. Figyelemre méltó, mennyire képes volt magát és szalonját ellentétes politikai rendszerekben egyaránt az előkelő társaság vagy éppen a világ sajtójának figyelmének középpontjában tartani.

Rotschild, a tehetséges tervező, remek kapcsolati hálót szervező, Kádár János feleségétől az egyiptomi királyon és Gábor Zsazsán át a politikai díva Jovanka Tito-ig számos híresség öltöztetője volt. Hol pontos, hol torz tükörként vetítette vissza a korszak női divat iránti igényét. Ma is kifogyhatatlan forrása a róla szóló történeteknek, pletykáknak. Sorra kerülnek elő kincsként őrzött, eredeti, illetve főként a nagy divatházak kreációinak másolt ruhakölteményei. Ő volt a Kádár-korszak legvidámabb barakkjának legmutatósabb, némileg rendszeridegen szimbóluma. 

A tudományos témák közérthetőségét nem csak a formabontó prezentációk garantálják. A kötetlen hangulatról a rendezvények helyszínéül szolgáló népszerű kőszegi vendéglátóhelyek szolgálnak.

De, hogy mi lesz a következő előadás és mikor, azt nem tudjuk.Previous Gyakorlati teszttervezés
Next A csökkentett deutériumtartalmú víz daganatellenes hatású

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 3 =