Gyakorlati teszttervezés


Gyakorlati teszttervezés
Olvasási idő: 2 perc

Az IT szakemberek jelentős szakmai fórumaként ismert British Computer Society gondozásában jelent meg Kovács Attila, az ELTE IK docense és szerzőtársa, Forgács István angol nyelvű szakkönyve a számítógépes tesztelésről.

Néhányan úgy vélik, hogy a szoftvertesztelés az informatikán belül a „szükséges rossz”, ami a favágómunka, amit majd valaki, aki nem igazán jó fejlesztő megcsinál. Pedig minőségi szoftvert csak jó tesztelőkkel lehet előállítani. Szerencsére egyre többen vallják, hogy a tesztelés olyan önálló szakma, ami más kompetenciákat követel, mint a fejlesztői.

Ezért is fontos a most megjelent angol nyelvű Practical Test Design (Gyakorlati teszttervezés) című könyv. Amely a gyakorlatban használt specifikáció alapú teszttervezési technikákat mutatja be az ISTQB terminológiájával. Természetesen tárgyalva az automatizált teszttervezési módszereket is. Az ára: 29.99 angol font.

Minden fejezet értékeli az ismertetett módszereket, példákat hoz, elméleti összefoglalást nyújt, és feladatokat is ad (megoldással). A fejezetek 3 fő téma köré csoportosulnak: 

  1. a teszttervezéshez szükséges lépések,
  2. tradicionális teszttervezés,
  3. automatizált teszttervezés.

Az egész könyv alapja egy komplex példa: jegyautomata programjába egy ügyes fejlesztő hibákat rejtett el. Az egyes módszerek alkalmazásánál a könyv szerzői ezeket a „beültetett” hibákat próbálták megtalálni, hogy aztán az utolsó – konklúziót megelőző – fejezetben ezek alapján hasonlítsák össze a különböző módszereket.

Újdonság az automatizált teszttervezés rész, amely többek között ingyenes eszközök bemutatásával segíti az olvasókat egy olyan területen, amely egyértelműen a jövő felé tekint. De a könyv a kombinált technikákat, az automatizált és a lineáris technikákat részesíti előnyben. Továbbá több más új gondolatot is tartalmaz, egyebek mellett a kockázatelemzés, a határpontok elemzése és az állapot-átmenet tesztelés területén.

Legfontosabb eredménye a „kombinatív tesztelés” bevezetése.

Legfontosabb eredménye a „kombinatív tesztelés” bevezetése.Számos hibát ugyanis csak úgy találunk meg, ha különböző paraméterek értékeit kombináljuk. A hagyományos módszerek túl sok tesztet eredményeznek, a tesztek száma az input paraméterek számában nemlineáris. Az új módszer úgy kombinálja a paraméterek értékeit, hogy a tesztszám lineáris marad, miközben nem csorbul a teszthalmaz megbízhatósága.

A gyakorlatban a szoftverek bonyolultak, és a legtöbb esetben nem lehet egyetlen technikával megtalálni a hibát. A lineáris technikákat a leghatékonyabb alkalmazni a gyakorlatban. Ma már a szoftverek tesztelése automatizált, azonban nemcsak a futtatást, hanem a teljes folyamatot, beleértve a teszttervezést is automatizálni kell, különben a karbantartás költsége nagyon nagy lesz. 

A könyv a lehetséges költségekkel és azok optimalizálásával is foglalkozik. A kockázatelemzés részben leírják, hogy a tesztelés és a hibajavítás együttes költsége optimalizálható, és ez az optimum megfelelő teszttervezési technikák alkalmazásával elérhető.

Mivel a teszttervezési módszerek kizárólag gyakorlással sajátíthatók el, a szerzők létrehoztak egy honlapot is, amely erre ad módot a teszttervezéssel foglalkozók számára. De a könyv minden teszteléssel foglalkozó szakembernek segít. A tesztelők mellett azoknak a fejlesztőknek is, akik saját kódjuk egy részét tesztelik.

Kovács Attila az ELTE Informatikai Kar Komputeralgebra Tanszék habilitált egyetemi docense. Kutatási területe sokrétű, az algoritmikus számelmélettől a szoftverek és tesztrendszerek skálázódásának vizsgálatáig több mindennel foglalkozik. Meghatározó szerepe volt a kar szoftvertechnológiai és informatikai biztonsági képzéseinek kidolgozásában. A vezetésével készített szakdolgozatok, diplomamunkák száma 150 körüli, végzett doktori hallgatói száma négy. Alapító és rendes tagja a Magyar Szoftvertesztelői Tanács Egyesületnek, az ISTQB magyar tagszervezetének. 2016-ban a legnagyobb közép-európai, teszteléssel foglalkozó szakkonferencia programbizottsági elnöke volt. Szerzőtársa, Forgács István a matematikai tudományok kandidátusa, a 4Test-Plus alapítója, akinek szakterülete az adatfolyam-analízis használata komplex szoftvertesztelő rendszerekben, illetve az interprocedurális adatfolyam analízis.

Szakmai forrás: Szoftvertesztelés a gyakorlatban

 Previous Gerincvelői eredetű izomsorvadás-kezelés Pécsett
Next Tudomány a kocsmában 2020

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =