Kvantumkorrelációk szoftveres megvalósítása


Kvantumkorrelációk szoftveres megvalósítása
Olvasási idő: < 1 perc

A ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) kutatói a kvantumkorrelációk szoftveres megvalósítására alkalmas számítógépes hálózati szolgáltatást fejlesztettek ki.

A számítógépes hálózati szolgáltatás alkalmas a kvantumos és az úgynevezett nemjelző korrelációk szoftveres megvalósítására. A kvantumkommunikációs protokollok szimulációs vizsgálatára is használható Nonlocal Box Emulator elnevezésű API-szolgáltatás (Application Programming Interface) a kutatók mellett a lelkes érdeklődők és a kísérletező kedvű fejlesztők számára is hasznos eszköz. Nem csak hozzájárulhat új alkalmazások fejlesztéséhez, hanem további felhasználási lehetőségek felfedezését is lehetővé teszi. Az ingyenesen elérhető szolgáltatásról bővebb információk a Wigner FK weboldalán érhetők el, ahol regisztráció után bárki ki is próbálhatja azt.

A kvantummechanika „második forradalma” elsősorban az összefonódás jelenségének köszönhető. Ennek vizsgálata a fizika alapkérdéseinek mélyebb megértése mellett a kvantumtitkosítás és a kvantumszámítás technológiáinak kidolgozásához vezetett. Nem véletlen, hogy a 2022-es fizikai Nobel-díjat is az összefonódás, a nemklasszikus korrelációk kísérleti vizsgálatáért ítélték oda.

A Wigner FK új szolgáltatása a kvantumos, illetve az annál is általánosabb úgynevezett nemjelző korrelációkat szoftveresen valósítja meg.

Továbbá egy központi szerverrel való titkosított kommunikáció segítségével az összefonódott kvantumrészecskéken végzett méréseket is emulálni tudja. A Nonlocal Box Emulator bárki számára lehetővé teszi a nemklasszikus korrelációkkal való ismerkedést, kísérletezést, emellett különféle szoftveralkalmazások kifejlesztéséhez is alapul szolgálhat. A kutatók azt remélik, hogy a szolgáltatás nyilvánossá tételével széles körű együttgondolkodás indulhat el, amely új felhasználási lehetőségekre világíthat rá, illetve hozzájárulhat különböző alkalmazások fejlesztéséhez.

A Wigner FK munkatársai a most elérhetővé vált webszolgáltatás mellett a közeljövőben egy olyan mobilalkalmazás fejlesztését is tervezik. Ez a nemklasszikus korrelációk élményszerű megértését segíti majd.Previous Állatok és gombák evolúciós kapcsolata
Next Régióspecifikus agykérgi kommunikációs csatorna

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × egy =