A Debreceni Egyetem tarolt a Hackatom Hungary versenyen


A Debreceni Egyetem tarolt a Hackatom Hungary versenyen
Olvasási idő: 2 perc

Eső alkalommal rendezték meg 2021. április 29-30-án a Hackatom Hungary elnevezésű orosz-magyar online feladatmegoldó versenyt.

A Roszatom szponzorálásával, az angol nyelvű hackathon során a csapatoknak az atomerőművi energiafelhasználás előrejelzésének modellezése mellett anyagminőség-ellenőrzési mérési adatok elemzését kellett elvégezniük és ismertetniük. Az angol nyelven zajló versenyen összesen 24 csapat indult a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem képviseletében. A Hackatom Hungary első napján öt orosz egyetem – a moszkvai MEPhI, az MPEI, a Szentpétervári Nagy Péter Műszaki Egyetem, valamint a Tomszki és a Jekatyerinburgi Műszaki Egyetem – tanárai tartottak angol nyelvű előadásokat az atomfizikával és a reaktortechnológiával kapcsolatos témakörökben.

Az előadások után a résztvevők két feladatot kaptak és a csapatoknak másnapra ki kellett dolgozni a megoldásaikat. A kidolgozott feladatok megvédését a hallgatók „science slam” rendszerben adták elő, azaz a megoldások bemutatására összesen öt perc állt a résztvevők rendelkezésére. A zsűri nemcsak magát a helyes megoldást értékelte, hanem a résztvevők előadói képességeit is, illetve azt, hogy sikerült-e öt perc alatt teljes körűen ismertetni a megoldást. A tizenhárom tagból álló zsűri munkájában az orosz egyetemek mellett a magyar egyetemek képviselői is részt vettek. 

A verseny első helyezettje a Debreceni Egyetem Stronɣtium nevű csapata lett.

Második helyen a szintén debreceni Zeus, harmadik helyen pedig az ugyancsak debreceni színekben indult OP nevű csapat végzett.

A Hackatom egy olyan feladatmegoldó verseny, amelynek résztvevői atomfizikai, gépgyártás-technológiai, illetve IT-ismeretek birtokában tudják a kitűzött feladatokat megoldani. Az intellektuális megmérettetés során nemcsak új elképzelések és projektek születnek, hanem az atomenergetika iránt érdeklődő hallgatók is közösségeket alkotnak. Ez a fajta versengés nemcsak a résztvevők tudását bővíti az atomenergetika terén, hanem lehetőséget ad új dolgok megismerésére is – hangsúlyozta Valerij Karezin, a Roszatom oktatási és nemzetközi együttműködési projektirodájának igazgatója.

A rendezvényt a Roszatom regionális központja, a Rosatom Central Europe szervezte. Partnere volt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Zrt, amely a többek között a versenyen részt vett egyetemekkel együttműködésben hívta életre a Paks II. Akadémiát.Previous Élményséta a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben
Next II. Lajos páncélja

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − egy =