Élményséta a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben


Élményséta a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben
Olvasási idő: 2 perc

Újra kinyitott az ország leggazdagabb botanikai gyűjteménye, amely májustól egy élményekkel és tudással gazdagító programsorozatot is útjára indít.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben olyan új, tematikus sétákat szervez az ELKH Ökológiai Kutatóközpont. Az élményséta során látogatók kikapcsolódhatnak és szórakozhatnak, miközben a kertben tapasztalt élményeken keresztül ismereteket szerezhetnek a természetről, valamint a természet élővilágának összefüggéseiről is.

A Vácrátóton, a XIX. századi kastélykertben kialakított arborétum hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye, mely kiváló lehetőséget nyújt az élményszerű ismeretszerzésre. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert a növényvilág témaparkja, annak minden lenyűgöző gazdagságával. A kutatás és az ismeretterjesztés, valamint a turisztikai vonzerő – együttesen kiváló lehetőségeket nyújt az ökológiai környezetszemlélet népszerűsítéséhez. Segíti a lakosság széles körű oktatását, a környezettudatosság emelését, valamint a környezet iránti felelősségérzet felébresztését.

A több mint 12 000 fajt és változatot bemutató kert különféle témák kimeríthetetlen sokaságát vonultatja fel.

Így lehetőséget ad a tematikus élményséták számára. A tulipánvirágzás idején vezetett élményséta – Tulipánmánia címmel – e közkedvelt virág parádés, izgalmas kultúrtörténetén keresztül azt is szemléltetik, milyen átalakuláson mehet át néhány vadon élő faj az ember nemesítő tevékenysége miatt.

A Színes séta a színekkel való kísérletezésen túl arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos a virágok színe az egyre veszélyeztetettebb helyzetben lévő beporzórovarok számára. A Bambuszos séta egy különleges tulajdonságokkal bíró növényt mutat be, egyben figyelmezteti a kertészkedőket az özöngyomok veszélyeire. A Biblia növényeit bemutató séta egy olyan korba repít, amikor az ember még többé-kevésbé harmóniában élt az őt körülvevő természettel, és természetes forrásból szerezte be helyi, friss táplálékát. A Kerttörténeti séták a művelődéstörténet és a kertművészet egy-egy pompás helyét, a műemléki oltalmat is élvező vácrátóti romantikus tájképi kertet mutatják be. Meghajolva a kert létrehozója és adományozója, gróf Vigyázó Sándor nagylelkű, hazafias gondolkodása előtt.

A változatos témákban indított, 2-2,5 órás élményséta programokat a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátorai vezetik. Ők szenvedélyesen szeretik hivatásukat, a kertet, a növényeket. Ezért másokkal is szeretnék megosztani a felfedezés örömét. Azt vallják, amit a nagy svéd természettudós, Carl Linné fogalmazott meg 1767-ben: a botanika „szeretetre méltó tudomány” (scientia amabilis). Azt remélik, hogy a résztvevők ismeretekkel és élményekkel hazatérve várják majd az újabb látogatást a Nemzeti Botanikus Kertben.Previous Életbiztosítással a világjárvány idején
Next A Debreceni Egyetem tarolt a Hackatom Hungary versenyen

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + 1 =