A védett Lisztes berkenye, az év fája 2021-ben


Lisztes berkenye
Fotó: Kaposvári László
Olvasási idő: 2 perc

A védett Lisztes berkenye, latin nevén Sorbus aria a rózsafélék családjába tartozó fafaj.

A Lisztes berkenye nem csak hazánkban, hanem egész Európában honos növény. Tulajdonképpen egy kisebb, közepesebb termetű, dús és szabálytalan koronával rendelkező lombhullató fa. Magyarországon védett fának számít és természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Az év fája 2021-ben.

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996-óta választja meg minden évben az év fáját, amelyre 2013 óta már internetes felületen is lehet szavazni a tematikus oldalon. Legutoljára is három fafaj közül lehetett választani, ami a Kecskefűz, a Lisztes berkenye, és a Fehér nyár volt. 2021-ben a Lisztes berkenye nyerte el a címet 1004 szavazattal, a Kecskefűz csupán 657 voksot kapott, míg a Fehér nyár csak 527-et.

Hol találkozhatunk a Lisztes berkenyével?

A Lisztes berkenye leginkább a mészkőből kialakult sziklás termőhelyeken található, így középhegységeinkben, mint például: Bakony, Vértes, Pilis, Mecsek vagy Bükk gyakran találkozhatunk vele. Ritka vadgyümölcsfa fajnak számít, amelynek virágait sok rovar kedveli, termését pedig előszeretettel fogyasztják a madarak. Annak ellenére, hogy a védett Lisztes berkenye ritka faj, gyakran kereszteződik más berkenye típusokkal, és ökológiai szempontból fontosnak számít természetes erdeinkben.

A Lisztes berkenye ritka vadgyümölcsfa fajnak számít, amelynek virágait sok rovar kedveli, termését pedig előszeretettel fogyasztják a madarak.

A fa dús lombkoronával rendelkezik, amely szabálytalan alakú. Törzse egyenes, kérge pedig sima, ezüstös színű. Mint már említettük, viszonylag kis növésű (10-12 m), ezért díszfaként kertekbe is előszeretettel ültetik. Vesszői olajbarnák, rügyei elérhetik a 2 cm hosszúságot. Levelei vaskos, széles tojásdad alakúak, melyek széle kétszeresen fűrészes. Fonákjuk fehéresen molyhos. Hajtáskor a levelek szőrösek, amelyek idővel lekopaszodnak.

Virágzatát, ami májusban/júniusban nyílik sok illatos krémfehér virág alkotja. Alma áltermése kezdetben zöld, éretten pedig világos piros vagy narancsvörös színű, ami egyébként igen későn, csak szeptembertől érik. A termés viszont a fagy beköszöntekor sötétpirossá és kásássá válik, ezért lesz a madarak nagy kedvence. Míg termését a madarak bátran fogyaszthatják, emberekre enyhén mérgező hatású.

Míg az év fája 2021 termését a madarak fogyaszthatják, emberekre viszont enyhén mérgező.
Fotó: Németh József

Az év fája 2021, a védett Lisztes berkenye a napos helyet kedveli, illetve mészre és humuszra van szüksége a fejlődéshez. Ugyan szárazságtűrő, szárazabb talajban is elél (kivéve a gyökeresedési időszakot) és a félárnyékos helyet is elviseli, viszont a szennyezett városi levegőt nem szereti. Betegsége általában a tűzelhalást okozó baktériumok.

A természetkedvelők nem csak fákat választanak minden évben, hanem más élőlényeket is. Az év növényeit, valamint az év állatait szavazás alapján választják ki, a 2021-es év élőlényeiről összefoglalva itt lehet olvasni!Previous Mennyire ismered a húsvét ünnepét?
Next Mire jó egy korhadt, kiszáradt úgynevezett holt fa?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + egy =