Tudományos park Debrecenben


Tudományos parkot hoz létre Debrecenben a National Instruments
Olvasási idő: < 1 perc

Csaknem négy milliárd forintból tudományos parkot épít a National Instruments (NI) Hungary Kft. debreceni telephelyén,

a beruházáshoz 1,9 milliárd forint uniós támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán. A hatezer négyzetméter alapterületű Science Parkban 300, többségében kutató-fejlesztő mérnök fog dolgozni – jelentette be Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezető igazgatója a keddi bokrétaavató ünnepségen.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarország az utóbbi években sokat fejlődött a tudásalapú társadalom megteremtésében. A közoktatás, a szakoktatás, a felsőoktatás és a felnőttképzés terén is komoly eredményeket ért el. A tudás itt van – jelentette ki Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen alpolgármestere, utalva arra, hogy az NI előbb csak gyártósort telepített Debrecenbe, a tudományos park létrehozásával pedig egyfajta tudásközpontot alakít ki. Elismerően szólt arról, hogy az NI jelentős árbevételének 16-18 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja. Ettől az aránytól a magyar gazdaság még messze van, de – mint fogalmazott – Debrecen lehet az ország motorja, amely elsősorban a tudásalapú társadalom- és gazdaságfejlesztésre épít. Pajna Zoltán jelezte, hogy

az NI tudományos parkja mellett még az idén elkészül a Debreceni Egyetem (DE) tudományos élményparkja is.

Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke és Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője is felidézte, hogy a cég magyarországi története 2001-re nyúlik vissza. Amikor a vállalatcsoport hardvergyártásának túlnyomó részét Debrecenbe helyezték. Az évek során végbement dinamikus fejlődésnek köszönhetően ma már Debrecenben kapnak helyet olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is. Mint az informatikai fejlesztő részleg, a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység és a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport – ismertette Ábrahám László. Hozzátette: az NI termékek felhasználása az oktató- és játékrobotok vezérlésétől, a különböző precíziós orvosi műszerek, vagy éppen szélturbinák tesztelésén át, a világ legnagyobb fizikai kísérleti eszközeinek, köztük a CERN részecskegyorsítójának a működtetéséig terjed.

Ábrahám László bejelentette: a kis- és középvállalkozások támogatására nyitott laboratórium megnyitását is tervezik a debreceni gyárban.Previous Miért nem úszhatnak 8,2 kilométernél mélyebbre a halak?
Next Az erdei fenyők illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − tíz =