A tudományos kutatás és publikálás elősegítése


A tudományos kutatás és publikálás elősegítése
Olvasási idő: 2 perc

A Wiley és a Magyar Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program partnerségi megállapodást kötött a tudományos kutatás és publikálás elősegítése céljából.

A globális kutatási és oktatási kiadványok piacának egyik vezető cége, a John Wiley & Sons, Inc. bejelentette, hogy nyílt hozzáférési és előfizetési megállapodást kötött a Magyar Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programmal (EISZ). A magyar nemzeti konzorciumként működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program mintegy 60 tudományos folyóirat-gyűjteményhez és adatbázishoz biztosít hozzáférést több mint 220 magyar tagintézménye számára.

A három évre szóló megállapodásnak köszönhetően az EISZ 13 tagintézményének kutatói számára egyrészt elérhetővé, olvashatóvá válnak a Wiley által publikált folyóiratok, másrészt jogot nyernek arra, hogy úgynevezett „open access” cikkeket publikáljanak a Wiley lapjaiban.

Monok István professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának főigazgatója és az EISZ Programtanácsának elnöke elmondta:

A tudományos eredményekhez biztosított szabad és egyetemes hozzáférés elengedhetetlen a tudomány, a tudás és az innováció fejlesztéséhez.

A Wiley-val eddig is szoros együttműködés jelentős előrelépést tesz lehetővé azon cél teljesítésében, hogy minden állami finanszírozással megjelenő kiadvány bárki számára elérhető legyen szerte a világon.

Láthatóbbá teszi a magyar kutatók munkásságát és hozzájárul ahhoz,

hogy a magyar tudományos eredmények nagyobb hatást gyakoroljanak a nemzetközi tudományos életre. Továbbá teljesen átformálja és új alapokra helyezi a kutatási eredményekhez való hozzáférésnek, a tudományos információk közzétételének és megismerésének jelenlegi rendszerét.

Annak érdekében, hogy a hozzáférésre jogosult minden kutató és diák részesüljön az EISZ-szel kötött új megállapodás nyújtotta előnyökből, a Wiley folyamatosan újabb és újabb technológiai megoldásokat vezet be, köztük az Author Services platformot. Itt a szolgáltatás igénybevételére jogosult szerzők automatikusan azonosításra kerülnek, és értesítést kapnak a díjmentes, nyílt hozzáférésű közzététel lehetőségéről. Az EISZ tagintézményei emellett hozzáférést kapnak egy kezelőfelülethez is. Ennek segítségével egyszerűen és könnyen kezelhetik fiókadataikat, jóváhagyhatják a szerzői igényeket és részletes jelentéseket készíthetnek.

Judy Verses, a Wiley kutatási ügyvezető alelnöke elmondta, hogy:

a Wiley számára a kutatók szükségletei jelentik az iránymutatást, és a Wiley azt tekinti legfontosabb feladatának, hogy támogassa ezeknek az igényeknek a kielégítését. Ahogy a tudományos közösség egyre inkább a nyitott kutatási környezet felé fordul, az olyan szoros partnerségek, mint amely most az EISZ-szel is létrejött, lehetővé teszik számunkra, hogy sikerrel teljesítsük küldetésünket, és hozzájáruljunk egy jobb jövő építéséhez.Previous A pécsi mandulafa lett az év európai fája
Next Hamuba sült pogácsa – a legősibb kenyér

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − kettő =