Katt(anj) a tudományra! – kilencrészes videósorozat


Katt(anj) a tudományra! – kilencrészes videósorozat
Olvasási idő: < 1 perc

Az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Katt(anj) a tudományra! címmel indított kilencrészes videósorozatot, amely bemutatja a bölcsészettudományokat.

Miért kezd el valaki művészettörténettel foglalkozni? Hogyan dolgoznak a kutatók a történelem, a filozófia, a néprajz, a zenetörténet és a bölcsészettudományok egyéb területein? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ az a kilencrészes videósorozat, amelyet a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) a Katt(anj) a tudományra! projekt részeként indított.

A hetente jelentkező 10-15 perces epizódok mindegyike egy-egy önálló tudományterület működését mutatja be a BTK munkatársainak szemszögén keresztül. A kisfilmek körbejárják a művészettörténet, a régészet, a néprajz, a történettudomány, az irodalomtörténet, a filozófia, az archeogenomika, a klasszika-filológia vagy a zenetudomány aktuális kérdéseit és bemutatják a kutatók munkájának hátterét, motivációit.

Megtudhatjuk hogyan lesz valakiből a bölcsésztudományok kutatója, milyen példaképek, meghatározó tanárok tudják alakítani a tudományos életpályákat. Hogyan működik egy-egy tudományterület, és milyen aktuális kutatások zajlanak a Bölcsészettudományi Kutatóközpont falai között. De arra is fény derül, melyek azok a kérdések, kihívások, amelyekkel nap mint nap szembesülnek a bölcsész kutatók.

A sorozat mindegyik epizódja egy-egy tudományterületbe nyújt betekintést a BTK munkatársainak és intézeteinek segítségével.

A stáb elkísérte a kutatókat terepre, levéltárakba, adattárakba, képtárakba és interjúkat készített velük. A filmekben a kutatók kerülnek a középpontba, az egyes részek az ő szemszögükön keresztül mutatják be az adott tudományterület sokszínűségét, az ott folyó kutatások aktuális kérdéseit.

A sorozat első epizódja a művészettörténetről szól, bemutatva a BTK Művészettörténeti Intézetének legfőbb gyűjteményeit a klasszikus festményektől a kortárs képzőművészet izgalmas darabjaiig.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont kilenc intézetnek ad otthont, ahol több mint 400 kutató dolgozik. A kutatóház laborok, különleges gyűjtemények, adattárak, könyvkiadó, könyvtárak otthona is. Ezt a tudományos műhelyt szeretné minél közelebb vinni az érdeklődőkhöz a Katt(anj) a tudományra! kezdeményezés.

 Previous Az urbanizáció talajállatokra gyakorolt hatásai
Next Űrkutatás a Szegedi Tudományegyetemen

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 13 =