Bonyolult agyműtét a középkorban


Bonyolult agyműtét a középkorban
Olvasási idő: < 1 perc

Bonyolult agyműtét nyomait fedezték fel egy kora középkori görög leletegyüttesen.

Az amerikai Adelphi Egyetem új kutatása bemutatta a viharos protobizánci kor (Kr. u. 4-7. század) Keletrómai Birodalomból származó harcos lovasíjász és dárdát használó csoport leletegyüttesének orvosszakértő általi vizsgálatának eredményeit.

A görögországi Thaszosz szigetén, a Paliokasztro ásatási helyen fedezték fel tíz előkelő – négy nő és hat férfi – csontmaradványait, melyek tevékenységeikről, sérüléseikről és egy bonyolult agyműtétről is tanúskodtak.

Anagnosztisz Agelarakisz antropológus, a kutatás vezetője szerint a temetkezési hely, az emléktemplom és a sír építészetileg nagyon látványos, ami az eltemetett emberek magas társadalmi pozícióját jelzi. Továbbá a maradványok tartósításának fejlett módszere és a sír helyének kiválasztása is a csoportnak a környéken betöltött vezető szerepét mutatja.

„Az emberek csontjainak vizsgálata alapján az látszik, hogy nagy testi erőfeszítést igénylő életet éltek. Mind a nők, mind a férfiak súlyos sérülések nyomait viselik. Az látszik, hogy sebészi és ortopédiai szempontból magasan képzett, nagy tapasztalatú gyógyító kezelte őket. Úgy véljük, katonai orvos lehetett” – tette hozzá.

A várhatóan kedvezőtlen kimenetel ellenére az egyik férfin óriási kihívást jelentő agyműtétet is végrehajtottak, ami valószínűsíti, hogy a paliokasztrói lakosság egy rendkívül fontos tagjáról volt szó a kutató szerint.

Agelarakisz és kollégái orvosi, sebészeti és paleopatológiai adatokat is szereztek a rendkívüli fej- és nyakoperációról és a sebész hatalmas teljesítményéről. Megállapították, hogy az agyműtét szükségessége, a beavatkozás oka fertőzés lehetett és az íjász már a műtét alatt vagy röviddel utána meghalt.

„40 éves antropológiai kutatásaim alatt nem találkoztam még ilyen bonyolult sebészi teljesítmény nyomaival. Hihetetlen, mennyi előkészülettel és mekkora munkával hajtották végre, ráadásul jóval azelőtt, hogy az antibiotikumot felfedezték volna” – mutatott rá a tudós.Previous A gyulai vár külső palánkerődítései
Next Géntechnológiával módosított halak

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + nyolc =