Gerincvelői eredetű izomsorvadás-kezelés Pécsett


Gerincvelői eredetű izomsorvadás-kezelés Pécsett
Olvasási idő: 2 perc

Néhány napja megtörtént az első olyan gerincvelői eredetű izomsorvadás-kezelés a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában, amelyet 18 év alatti beteg kaphatott meg.

Ráadásul társadalombiztosítási támogatással. (Csak emlékeztetőül, az SMA betegség Györök Zente érdekében történt társadalmi megmozdulás kapcsán került előtérbe.)

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének 2019. november végén történt bejelentése alapján mostmár egyedi engedélyeztetés nélkül elérhető Magyarországon is az SMA-nak nevezett, gerincvelői eredetű izomsorvadás kezelése az egyetlen, Európában is törzskönyvezett készítménnyel (Spinraza).

Így valamennyi 18 év alatti fiatal és gyermek hozzájuthat a legkorszerűbb génterápiához.

Az SMA (spinalis muscularis atrophia) egy ritka genetikai betegség, melynek lényege a gerincvelő vázizmokat mozgató idegsejtjeinek funkciókiesése. Ez az izommozgások gyengüléséhez, elvesztéséhez, majd kezelés nélkül a légzőizmok bénulása miatt halálhoz vezet. A betegség gyógyítására egyedi, nagy értékű kezelés áll rendelkezésre kétféle gyógyszerrel, de ezek hosszútávú hatására még kevés a bizonyíték. Az SMA kezelés nélkül halálhoz, de kevésbé tragikus esetben is teljes ágyhoz kötöttséghez vezethet. A Spinraza az első olyan génterápiás kezelés, melynek klinikai hatékonyságát és biztonságosságát több klinikai vizsgálat igazolta. Az új gyógyszer megállítja a betegség előrehaladását. A készítményt a gerincvelő folyadékba szükséges adagolni, négyhavonta. Magyarországon a kezelés végzésére feljogosított centrumok között található a Pécsi Tudományegyetem is.

Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) elnöke a pozitív hír kapcsán elmondta:

„A PTE KK Orvosi Genetikai Intézetében évente két-három gyermeket diagnosztizálnak SMA betegséggel. A gyermekek és családtagjaik számára bizakodást nyújt a kezelés társadalombiztosítási támogatással történő igénybevétele, továbbá jelentős tehertől kíméli meg a családokat az, hogy mostantól a gyermekek lakóhelyéhez közeli centrumban történhetnek meg a kezelések.” 

Pécsen az első Spinraza kezelés szerdán történt meg a PTE KK Neurológiai Klinikán, Dr. Pál Endre egyetemi docens vezetésével. A beteg, aki a kezelést igénybe vehette, egy 17 éves fiatal, aki a betegség II. típusában szenved, ennek következtében tolókocsihoz kötötten él. Ezzel a kezeléssel azonban az életminőségében jelentős javulás érhető el. A második, 18 év alatti beteg kezelését februárra tervezik.Previous Ökoszisztéma-térkép
Next Gyakorlati teszttervezés

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + kilenc =