A világ öt leghíresebb szellemvárosa


A világ öt leghíresebb szellemvárosa
Olvasási idő: 2 perc

A világ öt leghíresebb szellemvárosa, a hitelmindenkinek honlap gyűjtése alapján.

Ebben is Kína jár elől. Zhengzhou, a kínai tartomány központja. az újonnan épített városrész felhőkarcolókkal és több tízezer épülettel a tervek szerint kétmillió ember lakóhelye lett volna, de jelenleg szinte teljesen lakatlan. A szellemváros méretei elképesztőek, területe San Franciscóéval vetekszik. A tervek szerint a városrésznek fokozatosan kellett volna benépesülnie, de a hitelválság itt is éreztette hatását. Ez a város azonban csupán egyike a több tucat kínai szellemvárosnak. A becslések szerint, mintegy 64 millió üres lakás várja Kínában lakóit.

A második leghíresebb szellemváros, meglepő módon Afrikában található. Angola fővárosának egy új kerülete alig néhány év alatt épült fel, és a tervezőasztalon félmillió ember otthona lett volna. A gazdasági fejlődés és az ingatlanpiaci buborék idejében épült lakások ma már megfizethetetlenek az afrikai lakosság számára, és ma is elhagyatottan állnak. A mintegy ezermilliárd forintba került városrészt kínai cégek építették fel az angolai olajért cserébe.

A spanyolországi Sesenát a válság előtt öt évvel kezdték el építeni és a tervek szerint negyvenezer ember lakóhelye lett volna, és pályázott Európa legnagyobb lakóparkjának címére is. A Madridtól nem messze fekvő város több mint 1500 milliárd forintba került, és a mai napig szinte teljesen lakatlan. A becslések szerint Spanyolországban részben a hitelválság nyomán négymillió ház maradt lakó nélkül.

Dubai, a Perzsa-öböl legendásan gazdag állama, ám a gazdasági válság ezt az államot sem kímélte. 2009 elejére az ingatlanárak negyven százalékot zuhantak, és a miniállam megtelt elhagyott, félig kész házakkal, épületekkel, és senki által nem járt autópályákkal. A több ezer félbehagyott és elhagyatott épületet a kormányzat folyamatosan bontja el. Dubairól a híres brit fotós, Richard Allenby-Pratt készített felvételeket, ahogy a sivatag visszafoglalja a várost.

Amerikában az ingatlanpiac összeomlása korábban virágzó központokat taszított a mélybe. Las Vegas, Florida és Kalifornia egyes területei kerültek a szégyenpadra. 2007 végére már több mint kétmillió amerikai vesztette el otthonát. Számos olyan megye van az Államokban, ahol több mint tízezer lakóház áll üresen, és sok helyen az elhagyatott házak aránya meghaladja az ötven százalékot is.Previous Kísérleti sulyomgyérítést végeztek a Tisza-tavon
Next Halott csillagok összeütközéséből származhat az arany

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =