Elektromágneses eszközzel mérik a tengeri jég vastagságát


Először mérik a tengeri jég vastagságát az Antarktisz térségében elektromágneses mélységmérővel.
Olvasási idő: < 1 perc

Először mérik a tengeri jég vastagságát az Antarktisz térségében elektromágneses mélységmérővel.

Először mérik a tengeri jég vastagságát az Antarktisz térségében elektromágneses mélységmérővel.Az új módszer segíti a tudósokat, hogy jobban megértsék, miként hat a tengeri jég olvadása a globális felmelegedésre. Az új-zélandi Canterburyi Egyetem kutatói Wolfgang Rack vezetésével egy 1942-ben épült, átalakított DC-3-as repülőgépből engedik alá az elektromágneses mélységmérő eszközt, amely 15 méterrel a jégtakaró felett végzi méréseit az Antarktiszon, a McMurdo-szorosban.

„Célunk, hogy feltérképezzük, mennyi tengeri jég fagy be az Antarktisz térségében minden évben és feltárjuk, milyen fontos ez a globális időjárás szempontjából. – hangsúlyozta Wolfgang Rack – A tengeri jég vastagsága a krioszféra – a földfelszín azon része, ahol a víz szilárd halmazállapotban van jelen – kutatásának legnagyobb ismeretlenje, hogy nehéz mérni a tengeri jeget. Mivel a tengeri jég sós, hagyományos radarral nem lehet a vastagságát mérni. De az elektromágneses mélységmérővel lehet, igaz, azt földközelben kell működtetni.”

Wolfgang Rack szerint ezek a mérések azért is fontosak, mert így ők lehetnek az első kutatók, aki megmutatják, hogy az eszközt lehet biztonságosan használni repülőgépből az Antarktisz felett. A kutatók az eszköz méréseinek pontossága érdekében terepméréseket is végeztek, köztük az óceán mélységének mérését. A kapott adatokat felhasználják arra, hogy igazolják a műholdas és a repülőgépekről végzett méréseket az Antarktisz tengeri jegének vastagságáról.

Az elektromágneses mélységmérőt norvég kutatók már alkalmazzák az észak-sarki tengeri jég vastagságának méréséhez.Previous Új gekkófaj – védekezéskor megválik pikkelyeitől
Next Talajminőség-kutató kiválósági központ

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 3 =